Ugrás a tartalomhoz

Tour de Mezőkövesd (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ötszáz kerékpáros, 350 gyalogló, valamint 70 kisgyermek vett részt az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezett Tour de Mezőkövesden. Az esős, hűvös időjárás ellenére nagy sikerrel zárult a rangos sportesemény.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan szeptember második hétvégéjén a kerékpárosok és a gyalogosok vették birtokukba városunk főterét, főutcáját. Az Életmódváltók, az Ódor Kerékvár, a Progressio Bt, Mezőkövesd Város Önkormányzata, Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft., mint szervezők ez alkalommal is változatos programmal várták a rendezvényre kilátogatókat. A kerékpáros és a gyalogló körökre délelőtt 10 órától lehetett nevezni egészen a futamok kezdetéig. A délelőtt során a helyszínre kilátogatók láthattak egy nyolc darab Bosch fúróval hajtott elektromobil autót, valamint közlekedéssel kapcsolatos totót tölthettek ki a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság sátrában.
Minden évben különböző sportos bemutatók is helyet kapnak a Tour de Mezőkövesd programjában.
Ennek keretében mutatkozhattak be a rendezvényen első alkalommal a mezőkövesdi zumbások, akik a csepergő eső ellenére fergeteges hangulatot teremtettek a város főterén, amely odavonzotta az érdeklődőket.
A táncos lábú, vidám zumbás lányok után Tállai András országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkár nyitotta meg hivatalosan a nyolcadik Tour de Mezőkövesdet. Tállai András kiemelte, hogy az egészséges élethez nélkülözhetetlen a sport. Hozzátette, hogy a rendezvény népszerűsége abban rejlik, hogy Mezőkövesden történelme van a kerékpározásnak, és ez az esemény erre a hagyományra építkezik. Az államtitkár szavai után Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság hívta fel a kerékpárosok figyelmét a betartandó közlekedési szabályokra. Ezt követően kezdetét vette a 9 km-es kerékpáros kör, amin összesen mintegy ötszázan vettek részt. Az indulók korosztályi összetétele vegyes volt, hiszen gyerekek, tinédzserek, felnőttek, idősek is részt vettek rajta. A hosszú és technikás kört elsőként Gáspár Viktor tette meg.
A kerékpárosok után a gyaloglásé lett a főszerep, hiszen 3 órakor elrajtolt a 2, a 4 és a 8 km-es gyalogos kör is, amelyen idén háromszázötvenen vettek részt. Az indulók közül 220 mozogni vágyó választotta a leghosszabb, nyolc kilométeres távot. Ez a kör a Hősök teréről indult, a forduló a Rózsa étteremnél volt, majd ott megfordulva tértek vissza a gyalogosok a kiindulási ponthoz.
A sporteseményen Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett és több kategóriában is kipróbálta magát.
A 8 kilométeres távot jelképesen egy 10 éves fiú nyerte meg, aki szinte az egész utat futva tette meg.
A gyaloglás után pihenésképpen tekinthették meg a Funkcionális Fitness bemutatót, amelybe a lelkes közönség be is csatlakozhatott. A jelenlévőknek Pap Zoltán instruktor mutatta be a Kövesden még újdonságnak számító sportág fontos jellemvonásait.
Ezt követően pedig a 0-6 év közötti gyermekek vették birtokukba az aszfaltot. A kicsiknek kiírt kategóriában a gyerekek biciklivel, kismotorral vágtak neki a távnak. Az ő részvételüket kis ajándékcsomagokkal jutalmazták a szervezők.
A mezőkövesdi zumbás csapat közkívánatra egy újabb, 15 perces ízelítőt mutatott be a tombolasorsolásra izgatottan várakozó népes közönségnek.  Az est és a rendezvény zárása a támogatók által felajánlott nyeremények kisorsolása volt. A fődíjat, a robogót Vízi Kristóf nyerte meg.
A Tour de Mezőkövesd egyben az Életmódváltó Hetek nyitórendezvénye is, amely keretében ez alkalommal is érdekes, egészséggel kapcsolatos programokkal várják az érdeklődőket.
Az Életmódváltó Hetek részletes programját a Mezőkövesdi Újság 18. számában, vagy a
www.eletmodvaltok.hu internetes oldalon olvashatják.

Kapcsolódó hírek