Ugrás a tartalomhoz

Pályaavató Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pályaavató ünnepséget rendezett a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület, melynek keretében a klub két vadonatúj edzőpályáját adták át október 21-én.

Újabb mérföldkőhöz érkezett Mezőkövesd sportélete. A Kormány társaságiadó- kedvezmény pályázatának köszönhetően első körben mintegy 200 millió forint áramolhatott a helyi labdarúgás vérkeringésébe, melyből jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre Mezőkövesden. A Városi Sportpályán végrehajtott „csinosítás” mellett a beruházás részeként egy nagyméretű világítással ellátott műfüves és egy nagyméretű öntöző berendezéssel ellátott füves játékteret építettek a Tűzoltópályán kialakított Sportcentrumban, amely mostantól méltó helyet biztosít a minőségi utánpótlásképzés számára. A beruházás évtizedekre megoldhatja a Sportegyesületben futballozó fiatalok felkészítését, valamint bajnoki mérkőzéseik lebonyolítását és miután nagyon sok olyan fiatal futballozik Mezőkövesden, akik a környékbeli településeken élnek, így elmondható, hogy a város mellett az egész kistérség számára kiemelkedően fontos fejlesztés valósult meg a pályák létesítésével. Az avató alkalmából egész napos ünnepséget szervezett a Mezőkövesd Zsóry SE, melynek keretében a legkisebbektől egészen az öregfiúkig minden korosztály pályára lépett és közösen ünnepelte ezt a kiemelkedő eseményt.
A program óvodás focival kezdődött 9 órától, majd 10 órától rendezték meg a hivatalos megnyitó ünnepséget, melynek keretében elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd
polgármestere mondott köszöntőt, aki elsőként röviden összefoglalta a pálya történetét a terület megvásárlásától az új labdarúgópályák létesítéséig. Mezőkövesd első embere nagy jelentőséget tulajdonít a beruházásnak, hiszen az utánpótlásközpont több sok fiatalnak nyújt majd sportolási lehetőséget. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hogy a város vezetése kiemelten fontosnak tartja az egészséges életmódra nevelést, amelyben jelentős szerepe van a sportnak. A település első embere elmondta, bízik benne, hogy rövid időn belül országszerte a legegészségesebb városként emlegetik majd Mezőkövesdet.
A Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Dunai Antal, az MLSZ szakmai tanácsadója mondott köszöntőt. A szakember hangsúlyozta, hogy nagyon meg kell becsülni a beruházást és ki kell használni a benne rejlő sportolási lehetőségeket, hiszen a sport, a rendszeres testmozgás az egészség alapja. A labdarúgás jövője szempontjából is kiemelten fontos, hogy új pályák épüljenek, hiszen az infrastruktúra fejlődése, illetve fejlesztése elengedhetetlen a minőségi labdarúgás felépítéséhez, ezért meg kell teremteni a sportolás feltételeit és ebben az MLSZ mellett nagy szerepe van a Kormánynak, amely támogatja a labdarúgás fejlesztését. „Sportoljunk, mozogjunk, focizzunk!”- eképpen hangzott Dunai Antal ünnepi beszédének záró gondolata.
Puhl Sándor, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnöke, szintén megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. A szakembernek van mezőkövesdi kötődése, hiszen 1970-ben a dél-borsodi városban tette le a játékvezetői vizsgát. Puhl Sándor kiemelte a beruházással kapcsolatban, lényeges, hogy a szép szavak mellett tettek is bizonyítsák a labdarúgás fejlesztésének szándékát és a mezőkövesdi pályák építése is alátámasztja, hogy az akarat tettekben is megnyilvánul. „Mindig nagy élmény egy szép Sportcentrumba ellátogatni és egy ilyen nagy beruházást átadni. Kívánom, hogy minél többen sportoljanak és sok jól képzett játékost neveljenek ki a magyar labdarúgás számára.”
A beruházást Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, a Mezőkövesd Zsóry SE társadalmi elnöke adta át, aki a város életében történelmi jelentőségűnek nevezte a fejlesztést. „35 éve nem épült új labdarúgópálya Mezőkövesden, leszámítva a salakos edzőpálya korszerűsítését, melynek köszönhetően a labdarúgóink egy jó minőségű műfüves játékteret vehettek birtokba. A most elkészült beruházás több 1000 gyermek számára nyújt sportolási lehetőséget, hiszen az egyesület utánpótlás labdarúgói mellett, általános és középiskolás diákok is használni fogják a létesítményt.” – emelte ki az államtitkár.  Tállai András megköszönte a sportot szerető kormánynak és kormányfőnek, továbbá a programot támogató 31 vállalkozásnak, a kivitelezőknek, az önkormányzatnak és az egyesület vezetőinek, hogy megépült az új utánpótlás bázis. „Hogyan tovább? Amint látják, a pálya mögött még nagy hely van.” - zárta beszédét Tállai András.

A pályaavató keretében Végh Gábor, a kivitelező Pharos 95 Kft. ügyvezető-igazgatója szintén megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. A szakember röviden ismertette a beruházást és kiemelte, hogy ez volt a negyedik pálya, amelyet a dél-borsodi városban építettek. Végh Gábor köszönetet mondott mindenkinek, akik segítséget nyújtottak a munkájukhoz.
Ezután Dr. Medvegy János apát-plébános úr áldotta meg a létesítményt, majd az átadó ünnepség fénypontjaként Dunai Antal, Tállai András, dr. Fekete Zoltán és Végh Gábor szalagátvágással adta át hivatalosan a megújult utánpótlás központot.

Az ünnepséget a Mezőkövesdi Fúvószenekar és Twister Majorette csoportjának előadása mellett Szász Kitti kétszeres freestyle világbajnok különleges produkciója színesítette.

Az ünnepség után 12 órától egészen 17.30-ig az utánpótlás csapatok vették birtokba a pályát, miközben 14.30-tól a másodosztályú bajnokság listavezetője, a Mezőkövesd Zsóry SE felnőtt csapata nagyon fontos bajnoki labdarúgó mérkőzésen fogadta a Budapest Honvéd MFA együttesét a Széchenyi úti Városi Sportpályán.

Ezt követően újra az egykori Tűzoltópályán folytatódott a program, ahol a Mezőkövesd Zsóry SE női labdarúgó szakosztálya – férjeik ellen, majd a jövő és a jelen nemzedéke után városunk labdarúgásának korábbi kiválóságai léptek pályára egy villanyfényes találkozón 18 órától. A Mezőkövesd-Vidék összecsapás méltó zárása volt az egész napos labdarúgó ünnepnek.

Kapcsolódó hírek