Ugrás a tartalomhoz

Közfoglalkoztatás felsőfokon (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Negyven új munkahely létesült városunkban a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és a Mezőkövesdi Önkormányzat közös mintaprojektjének köszönhetően.

A Nemzeti Kulturális Közfoglalkoztatási Program révén elsősorban mezőkövesdi felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő fiatalok jutottak munkához.
Matyó Múzeum, Mezőgazdasági Gépmúzeum, Takács István festőművész állandó kiállítása. A teljesség igénye nélkül néhány fontos látnivaló, amelyet egy turistának érdemes megtekintenie városunkban. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és a Mezőkövesdi Önkormányzat közös programjának köszönhetően ezen túl akár virtuálisan is ellátogathatunk Matyóföldre. Mindez az internet és a kormány új típusú közfoglalkoztatási mintaprogramjának segítségével valósulhat meg. A projekt lényege, hogy a helyben fellelhető kulturális értékeket info-kommunikációs eszközök segítségével előbb digitalizálják, majd a legfontosabb vonatkozó információk rögzítésével egy speciális adatbázisba töltik fel. Az adatbázisban tárolt anyagot később akár egy okostelefon segítségével is megismerhetjük, illetve megtekinthetjük.
A mintaprogram összesen hét városban, köztük Mezőkövesden indult el az országban ebben az évben. A kormány a munkahelyteremtésen túl korszerű számítógépeket, fénymásolókat, szkennereket, fényképzőgépeket és más, multifunkcionális eszközöket is biztosít a projekthez. A tervek szerint jövőre már országos méretűvé bővül a program, melynek köszönhetően még több diplomás fiatal juthat majd álláslehetőséghez.
A mintaprojekt megnyitóját október 20-án rendezték meg a Közösségi Házban, ahol elsőként Fórizs Zoltán, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgató-helyettese, a Nemzeti Kulturális Közfoglalkoztatási Program koordinátora ismertette a projekt célját, majd Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára osztotta meg gondolatait. „Mezőkövesd kulturális hagyományai és úgymond épített értékei hazánk kisvárosait tekintve is kiemelkedőek. Az elődeink által létrehozott értékeknek a megmentése, átmentése egy nagyon fontos feladat. Erre a célra eddig  helyi és állami szinten sem jutott anyagi forrás, emellett megfelelő szakemberek és technikai eszközök sem álltak a rendelkezésre. Nagyon örülök annak, hogy a közfoglalkoztatás rendszerébe immár diplomás munkaerőt is be tudunk vonni, hiszen amellett, hogy a képzettségüknek megfelelő munkát végezhetnek, a kulturális értékek megmentésével a város is gyarapszik.” – emelte ki Tállai András. Ezután dr. Fekete Zoltán polgármester és Szőcs Géza Miniszterelnöki főtanácsadó, a mintaprogram vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.
Az ünnepélyes megnyitó keretében átadták a digitalizációhoz szükséges informatikai eszközöket és a program egyik résztvevője, Csiger Ádám közreműködésével elkészült az első jelképes digitalizációs munka. A megnyitó zárásaként a programban érintett felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalókkal megkötötték a szerződéseket, amely első körben 2013. január 31-éig szól, majd egy évvel meghosszabbítják, így a projekt jelen állás szerint 2014. január végén fejeződik be.

Kapcsolódó hírek