Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

December 19-én tartotta idei utolsó ülését városunk képviselő-testülete. Az városatyák egyebek mellett döntöttek több utca nevének módosításáról, a kéményseprődíjak változásáról, valamint a Takács István állandó kiállítás nyitva tartásáról és belépő díjairól.

A Polgármesteri Tájékoztató után elsőként rendeletek módosításáról határozott a testület. Elsőként technikai módosítást eszközöltek az önkormányzat idei költségvetési rendeletében, majd pedig a törvényi előírásokat vezették át a talajterhelési díjjal kapcsolatos helyi szabályokról szóló rendeletben. Emellett a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjait is meghatározták. A 2013. január 1-jétől fizetendő új díjtételek a kémény fajtájától, típusától függnek. Így egyes tételekért kevesebbet, míg néhány szolgáltatásért az infláció alatti mértékben megemelt díjat kell majd fizetni. A részletes díjtáblázat a www.mezokovesd.hu oldalon, valamint a Mezőkövesdi Újság januári számában lesz olvasható.


Mezőkövesdi Tankerületi Hivatal

A köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről rendelkező törvényjavaslatban foglaltakra tekintettel 2013. január 1-jétől az oktatási feladatokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ látja el. A KIK a Mezőkövesdi Járásban is létesített Tankerületi Hivatalt, mely 2012. december 1-jétől megkezdte működését. A hivatal működéséhez elengedhetetlen teljes körű eszköz- és feltételrendszer biztosításához szükséges irodák és ingóságok átadásáról is most döntött a grémium. Így a jelenleg a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás rendelkezésére bocsájtott (3400 Mezőkövesd, Mátyás Király út 114. szám alatti) ingatlanból, 6 darab irodát és hozzá tartozó irodai felszereléseket ad át az Önkormányzat a KIK Intézet részére díjmentesen.


Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal

Az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban ezen az ülésen tárgyalta a testület a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozását. Január elsejétől közös hivatal lesz Mezőkövesdnek Tarddal, Szomolyával, Egerlövővel, Borsodivánkával, Négyessel, Tiszavalkkal és Tiszabábolnával. Ezeken a településeken megszűnnek a polgármesteri hivatalok, és így egy közös hivatalban intézik majd ezek a települések az ügyeiket, de mindenhol lesz köztisztviselő, aki segíti az ott élők ügyintézését. A Közös Önkormányzati Hivatal Mezőkövesden lesz.


Takács István-tárlat


Emellett a képviselő-testület jövő évi munkatervét is elfogadták a városatyák, majd pedig meghatározták a Takács István kiállítás nyitva tartási rendjét és belépő díjainak mértékét. A meghozott döntés értelmében január, február, március, valamint november, december hónapokban keddtől szombatig 10–15 óráig, áprilisban, májusban, illetve szeptemberben, októberben keddtől  szombatig 10–16 óráig, míg a nyári hónapokban (június, július és augusztus) keddtől vasárnapig 10-től 18-ig tartana nyitva a tárlat. A hétfői nap szünnap lesz egész évben. A belépőjegyek árait is meghatározták: a Matyó Múzeum és a Mezőgazdasági Gépmúzeum áraival összhangban a felnőtt jegy 600 forint, a diák és a nyugdíjas jegy 300 forint, a családos jegy 1200 forint. A csoportos jegyek – kortól függően 200–500 Ft/fő nagyságrendűek.


Utcanevek


A XX. századi önkényuralmi rendszerhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló törvény értelmében több utca nevének megváltoztatásáról is döntött a testület. Ezentúl a Bacsó Béla utca Mindszenty József nevét, a Marx Károly utca Morvay János nevét, a Felszabadulás utca a Klementina, míg a Somogyi Béla utca Bethlen István nevét viseli majd.

Kapcsolódó hírek