Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató a 2013. évi változások az adóhatósági igazolásokkal kapcsolatban

Mezőkövesd hírei

2013. január 1-jétől az eljárás egyszerűsítése, gyorsítása érdekében több változás is bekövetkezik az adóhatósági igazolások, elsősorban az adó- és együttes adóigazolások igénylése, kiadása esetében.

Az adózók az ügyintézési határidő rövidülése következtében az eddigi 8 nap helyett 6 nap alatt juthatnak hozzá az adóhatósági igazolásokhoz.
 
A legfontosabb módosítás 2013. január 1-jétől az, hogy az elektronikus adóbevallásra kötelezett adózók, azaz a gazdasági társaságok, szinte valamennyi egyéni vállalkozó, illetve az egyéb szervezetek többsége adóhatósági igazolási kérelmüket kizárólag elektronikus úton nyújthatják majd be az új „IGAZOL” nevű nyomtatványon. Az elkészült igazolást elektronikusan vagy postán kérhetik az adózók, illetve az adóhatóságtól kapott értesítés után személyesen is átvehető lesz az adózó által megjelölt ügyfélszolgálati helyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a miskolci központi ügyfélszolgálaton, valamint az ózdi és a sátoraljaújhelyi kirendeltségeken.

Az adózók kényelmét szolgálja az a változás is, miszerint valamennyi, jogszabályi előíráson alapuló tartozásmentesség igazolása esetében – amennyiben az adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban – a tartozásmentességet vizsgáló szerv köteles azt elfogadni, így nem kell adóigazolást kérni.

A köztartozásmentes adózói adatbázis azokat az adózókat – magánszemélyeket is – tartalmazza, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott nettó adótartozásuk, valamint köztartozásuk, és ezen időpontig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tettek, valamint megfelelnek a további feltételeknek.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel iránti kérelem – a KOMA adatlapon – kizárólag elektronikus úton nyújtható be az ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu).

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek