Ugrás a tartalomhoz

"A kultúra megértése, a megértés kultúrája" (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Február 22-24. között 13. alkalommal rendezik meg Miskolcon az Európában is egyedülálló Kocsonyafesztivált, mely elsősorban nem a névadó ételről, hanem a kapcsolatokról, a kultúrák találkozójáról szól.

Rózsa Edit, a rendezvény alapító-tulajdonosa, fesztiváligazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be február 15-én, a mezőkövesdi Matyó Múzeumban az idei program meghívott településeit.
Hangsúlyozta, a rendezvény több mint egy fesztivál, terveik szerint egy különleges értéktár szerepét tölti be, hiszen olyan értékekeket mutathatnak be a régió városai, falvai, melyekről esetleg a közönség csak akkor értesülne, ha ellátogatna hozzájuk. Így viszont a távolból is kedvet csinálnak a kiránduláshoz, tágabb környezetünk megismeréséhez.

A rendezvény kiemelt hazai díszvendége 2013-ban Mezőkövesd lesz, abból az alkalomból, hogy a matyó népművészet felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. A rendezvény előtt egy héttel tartott sajtótájékoztatón a házigazda település polgármestere, Szomolya és Monok első emberei, illetve Gönc képviselői vettek részt. A településvezetők bemutatták lakóhelyüket, illetve ismertették, mivel készülnek a fesztiválra, emellett étel- és italkóstolót tartottak a média munkatársainak.

MEZőKÖVESD Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere kiemelte, hogy a város vezetőjeként külön büszkeséggel tölti el a matyó népművészet UNESCO-listára való felkerülése. "A hagyomány, amit őseink megteremtettek, kötelez minket. Büszkék vagyunk az elődeinktől kapott értékekre, és arra is, hogy meg tudjuk ezeket őrizni." - hangsúlyozta. Terveik szerint a Kocsonyafesztiválon fellép a Matyó Néptáncegyüttes, valamint a másik két matyó település képviseletében tardi és szentistváni hagyományőrző csoportok. A Mezőkövesdi Tourinform Iroda kitelepül a város és a Zsóry fürdő kiadványaival,  a Matyó népművészeti Egyesület tagjai mézeskalács-, valamint hímzés- és szövésbemutatót is tartanak.

SZOMOLYA Guczi István, Szomolya polgármestere elmondta, hogy egyedi értékükkel, a szomolyai cseresznyével, valamint az ebből készített étel- és ital különlegességekkel ismerkedhetnek meg a standjukhoz látogatók február harmadik hétvégéjén. Inetraktív módon bemutatják majd a misztikus fényben ragyogó kaptárköveket, de például cseresznyés hurkát is kínálnak majd.

GÖNC Szemánné Ortó Ildikó, a Gönci Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke a kajszi hazájaként ismert település történelmi értékeire hívta fel a figyelmet, hiszen Aba Amádé és Károlyi Gáspár neve is fémjelzi Göncöt. Helyi betyáros kocsonyával, gönci gulyással, gönci feketeszederrel és zamatos lekvárokkal várják a látogatókat. Rockzenekarukkal, helyi betyárokkal és Abavár vitézeivel is találkozhatunk a fesztiválon. A gönci pálinkát Pecsenye Barna, a Göncruszkai Szeszfőzdeüzem vezetője népszerűsítette.

MONOK Demeterné Bártfay Emese, Kossuth Lajos szülőfalujának vezetője a település történelmi érékei közül kiemelte az 1700-as években épült Andrássy-kastélyt, valamint a helyi római katolikus templomban őrzött Szent Orbán-ereklyét, mely a fagytól és a hidegtől védi meg a szőlőhegyeket. A fesztivál idején Kossuth születésének 210. éves évfordulója alkalmából kiállítás tekinthető meg a Herman Ottó Múzeumban.

A C-dúrra hangolt fesztivál jegyében zárásul Györgyné Újvári Mária monoki népdalénekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Kapcsolódó hírek