Ugrás a tartalomhoz

Újabb milliárdos beruházás a Zsóryban (videóval)

Mezőkövesd hírei

Fedett élménymedencével, rendezvénytérrel, kalandpark jellegű játszótérrel bővül a fürdő, valamint megújul az uszoda is. A mintegy 1 milliárd forint összértékű beruházásra európai uniós turisztikai attrakció-fejlesztési pályázat keretében nyert forrást a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

Bár alig fejeződtek be a 2011-ben elkezdett és átadott projektek munkálatai, a fürdő és a város vezetősége már a létesítmény újabb fejlesztésén, a szolgáltatások további bővítésén, valamint a látogatottság növelésén dolgozott. Ennek egyik eleme a 2012. október 1-jéig benyújtott, európai uniós, mintegy 1 milliárd forint összértékű turisztikai attrakció-fejlesztési témájú pályázat.
„A projekt tartalmazza egy új, fedett élménymedence kialakítását. Ezzel és a már meglévő fedett gyermekmedencével kiegészítve az őszi, téli vendégforgalmunkat tudnánk növelni. Létrehozunk egy mini aquaticumot fedett hullámmedencével, csúszdákkal, jacuzzikkal, csészefürdővel, illetve pihenőrészekkel. A projekt tartalmazza még a C-épület korszerűsítését, a vendéglátóegységek új, korszerű, szabvány szerinti kialakítását, illetve átköltöztetését. A beruházás másik fő eleme pedig az uszoda felújítása lesz. A pályázat része a kerítés, valamint a járófelületek felújítása, ezen kívül a kör- és hullámmedence újabb élményelemekkel történő bővítése is.” –  ismertette az új pályázat tartalmát Vámos Zoltán fürdővezető.


A projekt

Mindemellett egy rendezvényteret – színpaddal, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális háttérrel együtt – alakítanak ki a fürdő területén. Új attrakcióelemként szerepel a beadott projektben egy kalandpark jellegű játszótér kiépítése is az uszoda épülete mellett. A beruházás keretében sportpálya létesítése, a meglévő strandröplabdapálya felújítása és áthelyezése is megtörténik majd. 
Az irányítóhatóság döntése idén januárban érkezett meg az érintettekhez, amelyben arról tájékoztatták a város és a fürdő vezetőségét, hogy nyert az általuk benyújtott nagyszabású pályázat.
A munkálatok előreláthatólag idén késő tavasszal kezdődnek el és egy éven belül át is adják majd a fejlesztést. Az uszoda felújítását a tervek szerint nyárra ütemezik, mert akkor kevesebben veszik igénybe a fürdő ezen szolgáltatását, és előreláthatólag kora őszre be is fejezik az uszodai munkálatokat. A többi elem kialakítása, építése ezzel párhuzamosan zajlik majd, természetesen annak figyelembe vételével, hogy a strandolók minél kevesebbet vegyenek ebből észre. A teljes beruházásnak 2014. május végéig kell elkészülnie. 
A fejlesztés tervezési munkáit, valamint a látványterveket a Sáth és Társa Építész Iroda készítette.

Gyógyhely lehet a Zsóry Hazánkban 14 fürdő, komplexum, illetve terület rendelkezik gyógyhely-minősítéssel, mely számos előnnyel jár. Valamely település egésze vagy meghatározott része akkor nyilvánítható gyógyhellyé, ha az erre vonatkozó rendelet szerint elismert természetes gyógytényezővel (gyógyvíz, éghajlat stb.) rendelkezik. Ez a tényező Mezőkövesd-Zsóry esetében az országszerte elismert gyógyvíz.
Már néhány évvel ezelőtt elindult az a folyamat, amely azt szorgalmazza, hogy a Zsóryt gyógyhellyé nyilvánítsák, amelynek megvalósulása nagy előkészületet igényel. Ilyen például a fejlesztési tanulmány, a környezettanulmányok, a zaj- és levegőszennyezettség-mérések elvégeztetése és a szükséges dokumentációk beszerzése. Településünk képviselő-testülete tavaly önkormányzati határozatában döntött a gyógyhellyé-minősítést előkészítő dokumentáció elkészítéséről, mellyel az Aquaprofit Zrt.-t bízta meg. A 3. számú főút – megyehatár – Bodza köz – Szivárvány u. – Bazsarózsa u. – Fülemüle u. – településhatár – 3. sz. főút által határolt területre vonatkozóan a Gyógyhely Fejlesztési Program kidolgozása 2013 januárjára elkészült. A mezőkövesdi Gyógyhelyi Fejlesztési Programban összefoglalt javaslatok 2020-ig terjedően kívánnak perspektívát adni a város vezetésének. E tanulmányt a képviselő-testület 2013. januári ülésén elfogadta.


Hatások

A gyógyhelyi cím elnyerésével számos előnyre tehet szert a Zsóry, illetve Mezőkövesd. Várhatóan nagy hatással lesz az idegenforgalom fellendülésére is. Egyes pályázatokon nagyobb támogatottságot élvez egy ilyen minősítéssel rendelkező fürdő. Mindezek révén lehetőség nyílik minőségi közterület-fejlesztésekre, a közösségi szolgáltatások színvonalának fejlesztésére, egyedi építmények, jelképek, vonzerők kiépítésére is. A gyógyhellyé nyilvánítási kérelemhez egy engedély beszerzése szükséges, ezt követően idén tavasszal kiderül, hogy Mezőkövesd-Zsóry bekerülhet-e a gyógyhelyek közé.

Kapcsolódó hírek