Ugrás a tartalomhoz

Erdélyben mutatkozhat be Kiss Mátyás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kiss Mátyás fafaragó népi iparművésznek az elmúlt időszakban számos önálló és csoportos tárlata volt az ország több városában. Az elkövetkezendő hetekben pedig Erdély több településén is láthatóak lesznek.

A fővárosban a Mesterségek Ünnepén mutatkozott be legutóbb Kiss Mátyás, ahol a ritka mesterséget gyakorló emberek alkotásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Kiss Mátyás vértelekkészítéssel, egy szép oromfallal vett részt a Budai Várban berendezett mustrán.
A következő állomás Budapest II. kerületének református temploma volt, ahol négy másik népművésszel együtt nyílt lehetősége a bemutatkozásra. Az itt kiállított anyag az év utolsó heteiben már a Szabadság tér mellett található, Hálaadás templomában volt látható február végéig.


Erdélyi kiállítás-sorozat

A mívesen, aprólékosan kifaragott alkotások ezután sem maradnak Kiss Mátyás műhelyében, hiszen nemsokára már az erdélyi közönség ismerheti meg azokat.
Március 14-én Kézdivásárhelyen a Városi Színház aulájában nyitják meg az első erdélyi tárlatát, majd pedig három héttel később Alsócsernátonban láthatják a fafaragó munkáit. A kiállítás-sorozat harmadik állomása pedig Székelykeresztúrban lesz.
Az erdélyi vándorkiállítás anyaga nagyon széleskörűen mutatja be a Mezőkövesdre és környékére jellemző fafaragást, a fafaragó kultúrát. Fényképek formájában a tárlatokra ellátogatók megismerhetik a matyó oromfalat, a faragott kapukat, kültéri faragásokat. Emellett különböző magyar, trianoni témájú faragott emlékeket, tárgyakat is kiállítanak. A március 15-ei nemzeti ünnep tiszteletére a kiállított művek között helyet kap majd a 13 aradi vértanú faragott arcképe is.


Magyarország, Felvidék

Hazánk berkein belül legközelebb Tiszafüreden lesznek láthatóak a népi iparművész kezei közül kikerült faragott szobrok, kapuk, oromfalak. A külföldi turné pedig Erdély után a nyár végén, szeptemberben a Felvidéken folytatódik majd.

Kapcsolódó hírek