Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. december 10. (vasárnap) 10:52 Judit névnapja van
 
Kultúrtörténeti kincs

Az Isten tenyerén című film szakmai bemutatóját rendezték meg a Városi Könyvtárban március 11-én. Reidl Klára alkotását a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének, valamint a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. Városi Könyvtárának szervezésében mutatták be a nagyközönségnek.


A filmvetítés előtt Pap Pál, a MAME elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a kópia évtizedekig elveszettként volt nyilvántartva, és csak a közelmúltban találták meg a belgrádi filmarchívumban.
A két világháború között játszódó, könnyed játékfilm egy kedves szerelmi történetet elevenít meg. A filmet 1935 és 1939 között forgatták Mezőkövesden. A helyi szereplőkkel készített alkotás kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a nézők megismerhetik a két világháború közötti Mezőkövesd településarculatát, valamint a korabeli szokásokat, köztük a matyó népviseletet és a matyó lakodalmas hagyományait. Az eredetileg 81 perces alkotásból egyébként 50 percnyi anyag került elő, amely jelenleg restaurálásra vár.
A vetítés után kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondolataikat a jelenlévők a filmmel kapcsolatos élményeikről és tapasztalataikról.Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés