Ugrás a tartalomhoz

Feltámadás, locsolkodás, piros tojás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A hűvös, borongós időjárás nem tántorította el a Mezőkövesdre érkezőket, hiszen idén is több ezren látogattak ki a Matyó Húsvétra március 31-én és április 1-jén. A kétnapos rendezvényen a hagyományos programok mellett újításokkal is várták a vendégeket.

FELTÁMADÁS A húsvét a legjelentősebb egyházi ünnepek közé tartozik, Jézus feltámadását ünnepeljük. A kövesdi program a nagyszombati szertartással és azt követő feltámadási körmenettel vette kezdetét a Szent László templomban és téren. Hétfőn a közös imádság mellett Lipcsák János atya áldotta és szentelte meg a hagyományos húsvéti étkeket, sonkát, kalácsot, tojást.

LOCSOLKODÁS A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyik legrégebbi népszokás a locsolkodás, amikor is a fiúk útra kelve a településen vízzel, később pedig kölnivel locsolták meg a lányokat, asszonyokat. A vízzel történő locsolás a megtisztulást és a termékenységet jelképezte, amiért cserébe a fiúk, férfiak piros tojást kaptak. Hétfőn a Matyó Néptáncegyüttes táncosai több alkalommal felelevenítették ezt a hagyományt, akik a nagyszámú nézőközönség előtt egy vödörnyi vízzel riogatták a matyó lányokat.

HAGYOMÁNYőRZőK Március 31-én és április 1-jén a hagyományőrző csoportok több ízben is bemutatkoztak a Táncpajta színpadán. Így a két nap során több alkalommal nézhették meg az érdeklődők a Matyó Nagymama Klub, a tardi és más kistérségi hagyományőrző csoportok, a Matyó Néptáncegyüttes, illetve az Egres Néptáncegyüttes fellépését. A Hadasban mindkét nap mesterség-bemutatókkal, kirakodóvásárral, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban pedig állatsimogatóval is várták a látogatókat. A vasárnap délutáni programot Kovács Nóri nagysikerű koncertje zárta.

ÓRIÁS NYULAK A HADASBAN Idén első alkalommal egy, a Matyó Kertbarát Klub által szénából készített óriás nyúl invitálta a Hadas városrészbe érkezőket a Matyó Húsvét programjaira. Azonban nemcsak itt találkozhattak a vendégek óriási nyúllal, hiszen az utcában egy „plüssnyuszi” sétált, akivel közös képet készíthettek kicsik és nagyok. Az így elkészült képeket a szervezőknek elküldők között pedig ajándékcsomagokat sorsolnak ki. Emellett élő magyar óriásnyulakat is láthattak, simogathattak a gyerekek és felnőttek, amelyek arról híresek, hogy akár 5-10 kg súlyúak lehetnek, valamint a füleik hossza is elérheti a 15-17 cm-t.

GYEREKPROGRAMOK A hosszú hétvégén számos programmal kedveskedtek a gyerekeknek. Ezek közé tartozott a Galagonya Bábszínház bábelőadása, vagy a Népi Művészetek Háza udvarán felállított különböző ügyességi, fa- és népi játékok, amelyeket a kicsik lelkesen sorra kipróbáltak. Emellett természetesen nem hiányozhatott a csokitojás-készítés, a tojásfestés, tojásírókázás sem.

A VASAK URAI Április 1-jén a Hadasban zajló húsvéti programokkal párhuzamosan immár negyedik alkalommal szervezték meg a Mezőkövesdi Kovácstalálkozót és Versenyt a Mezőgazdasági Gépmúzeumban. Ebben az évben az ország több településéről összesen hét kovács vett részt a megméretésen. A kovácsoknak idén díszes kerékszöget, kocsivasalást kellett elkészíteniük. A zsűrizést követően pedig emléklapot és serleget vehettek át a vasat legjobban megművelő mesteremberek. A díjakat Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester és Hancsók Szabolcs, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának Kárpát-medencei együttműködési referense adta át az első három helyezettnek. Az eredményhirdetés során „Tiszteletbeli Kovácsmesternek” választották Hajdu Ráfis Jánost, a múzeum megalapítóját. Az esemény keretében bemutatták a Gépmúzeum legújabb, 4300 példányban készített kiadványát is, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával készülhetett el. A program zárásaként a kovácsok által felajánlott tárgyak árverésére került sor. Emellett a programmal egyidőben bolhapiacot és régiségvásárt rendeztek a múzeummal szemben található téren.

Kapcsolódó hírek