Ugrás a tartalomhoz

A háztartási munkáról röviden

Mezőkövesd hírei

Háztartási munkának számít például a lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Háztartási alkalmazott csak az a természetes személy lehet, aki ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.
A foglalkoztató a munkavégzés megkezdése előtt köteles a háztartási alkalmazottat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelenteni. A bejelentés teljesíthető telefonon (a 185-ös telefonszámon), vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül (a www.nav.gov.hu honlapról letölthető 13T1043H nyomtatványon).

A foglalkoztató a háztartási alkalmazott után havi 1000 forint regisztrációs díjat köteles fizetni. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás, tehát ugyanannyit fizet az, aki a háztartási alkalmazottat havonta csak egy napon foglalkoztatja, és az, aki minden nap.
A befizetést a bejelentés napját magába foglaló hónapot követő hó 12-ig kell teljesíteni csekken, banki átutalással (a 10032000-01076215 Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj elnevezésű számlára), vagy a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetéssel.

A háztartási alkalmazott által szerzett jövedelem adórendszeren kívüli keresetnek minősül, azaz nem kell utána adót fizetni, ezért sem a háztartási alkalmazottat, sem a foglalkoztatót nem terheli bevallási kötelezettség.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a háztartási munkára alkalmazott magánszemély egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult, így a jelenleg 6.660,- Ft/hó egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

Bővebb információ telefonon kérhető a NAV Általános Tájékoztatási Rendszerén keresztül, melynek száma: 06-40/42-42-42

dr. Körtvélyesi Zsuzsanna
Sajtóreferens, Főosztályvezető
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
Tel: 06/30-518-6097

Kapcsolódó hírek