Ugrás a tartalomhoz

Hogyan készül a matyó ruha? (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Erre a kérdésre kaphattak választ azok, akik április 18-án ellátogattak a Matyó Múzeumba. A viselet sajátosságát, varrásának menetét Demeter Istvánné mutatta meg a jelenlévőknek.

A Matyó Múzeum még február közepén indította útjának a „Múzeumi Műhely” elnevezésű, négy alkalomból álló előadássorozatot, amely keretében a matyó hímzéssel ismerkedhetnek meg részletesebben az érdeklődők.
Az első előadás keretében a hímzés kezdeteit mutatták be a kultúrakedvelőknek, majd pedig a főbb matyó stílusjegyeket tették górcső alá.


NőI VISELET

A harmadik április 18-ai összejövetel témája a matyó ruha, főként a női viselet készítése volt. A bemutató elején elsőként Viszóczki Ilona etnográfus a tardi, szentistváni és a matyó viselet közti főbb különbségekről beszélt a nagy számú közönségnek. A régi fotókkal és felvételekkel színesített bevezető gondolatok után pedig Demeter Istvánné mutatta be, hogyan készül el a díszes matyó szoknya és a felvető, illetve a litya. Marika néni részletesen bemutatta, hogy a főként purgament anyagból készült ruha varrásának lépéseit, különleges fortélyait. Megtudhattuk, mi a titka a fellökő váll részének szép tartásának, illetve a derékrész szép kidolgozottságának.


ZÁRÓELőADÁS

A sorozat következő és egyben utolsó előadását május 9-én „A matyó hímzés napjainkban” címmel rendezik majd meg 15 órakor a Matyó Múzeum Dala József időszaki kiállító termében.

Kapcsolódó hírek