Ugrás a tartalomhoz

A magyar nyelv határtalan (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Czakó Gábor Kossuth-díjas író tartott előadást Mezőkövesden. Az eseményt a Magyar Nyelv Hetének keretében rendezték meg a Közösségi Házban április 24-én.

Anyanyelvünk megünneplésének a gondolata a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) tagjaiban fogalmazódott meg 1967-ben. Az első évben csupán Budapesten, a Kossuth Klubban emlékeztek meg a magyar nyelvről. A rendezvénysorozat azonban osztatlan sikert aratott, melynek mintájára a következő évben már több vidéki városban is megrendezték a magyar nyelv hetét. Ezt követően néhány év alatt az ország szinte minden megyéjében megemlékeztek anyanyelvünkről. A rendezvénysorozat sikerét jól mutatja, hogy 1986-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt a központi rendezvények színhelye és csak a megyében összesen 473 előadás hangzott el az anyanyelvünkkel kapcsolatban. A rendezvénysorozat szervezésében annyi változás történt, hogy 1989 megalakult az Anyanyelvápolók Szövetsége és azóta a TIT, valamint a szövetség közösen szervezi meg a Magyar Nyelv Hetét.
Lenyűgöző magyar nyelv
A Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit KFT. szervezésében városunkban is megemlékeztek anyanyelvünkről. A 47. Magyar Nyelv Hete alkalmából megrendezett ünnepséget dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg, aki kiemelte, hogy anyanyelvünk a legősibb nyelvek közé tartozik. A városvezető hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy nyelvünket méltó módon ápoljuk és őrizzük meg, illetve örökítsük át az utókor számára. Ezt követően „Magyar észjárás” címmel Czakó Gábor Kossuth-díjas író és publicista előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az író számos olyan érdekességet osztott meg a hallgatóssággal, amely a magyar nyelv szépségét, egyediségét, sokszínűségét és korlátlan lehetőségeit szemlélteti. Czakó Gábor elmondta egyebek között, hogy csak helyváltoztatásra vonatkozóan mintegy 14 700 szót ismerünk, továbbá az igekötőt szinte egyedülállóan használjuk a világon. Az író a magyar nyelv jelentőségét Teller Ede egyik sokat sejtető gondolatával szemléltette, a Nobel-díjas atomfizikus ugyanis gyakran mondta azt: ha ő nem Ady Endre nyelvén tanul meg gondolkodni, akkor belőle legfeljebb csak egy közepesnél valamivel jobb fizikatanár lett volna. A magyar egy több mint 2300 gyökre épülő nyelv, amely határtalan lehetőségeket jelent egyebek mellett önmagunk, érzéseink, helyzetünk, állapotunk kifejezésére. Czakó Gábor így jellemezte nyelvünket: „A magyar nyelv egy mérhetetlen, beláthatatlan méretű szóteremtő készülék, amely teljesítőképességének határait nem ismerhetjük. A magyar nyelvnek az az alapvető vonása, hogy minden magyar számára érthető, mert ha az ember leül és elkezd gondolkodni, minden szót képes megérteni.”
Az ünnepséget a mezőkövesdi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagjainak Vinnai Anikó művésztanárnak, valamint Kiss Franciska növendéknek a zenés és énekes produkciója színesítette, akik Kodály Zoltán népdalaiból adtak elő ízelítőt. A rendezvény keretében Malatinszky Károly települési képviselő és Balogh Éva, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület vezetője irodalmi alkotások felolvasásán keresztül mutatta be a magyar nyelv páratlan szépségét.

Kapcsolódó hírek