Ugrás a tartalomhoz

Munkaügyi tanácsadás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az Új Munkatörvénykönyv alkalmazásáról tartottak előadást április 30-án. A cégek, vállalatok képviselői egyebek mellett a munkaszerződésekre vonatkozó, valamint a munkabérek kiszámítását érintő változásokról kaphattak hasznos információkat, tanácsokat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett tájékoztató keretében dr. Bujtor Gyula munkaügyi tanácsadó tájékoztatta a mezőkövesdi cégek és vállalkozások megjelent képviselőit az új Munka Törvénykönyve alkalmazásának gyakorlati kérdéseiről, főbb változásairól.
Az egyik legjelentősebb törvényi változás a távolléti díj kiszámítását, valamint a különböző pótlékok fizetését érinti. Szabadság (távollét) esetében 2013. január elsejétől az új távolléti díj számítási szabályok, valamint az egy munkaórára eső díj kiszámítására meghatározott osztószám bevezetéséből kifolyólag, havonta más és más lesz a havi kifizetésre kerülő nettó bér. Emiatt lehetnek olyan hónapok, amikor a nettó bér alacsonyabb, máskor pedig magasabb, mint amit a szerződő felek a munkaszerződésben kikötöttek.

Dr. Bujtor Gyula az előadáson kiemelte, hogy ajánlja a cégeknek, hogy mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló érdekében kérjen segítséget munkaügyi szakembertől, tanácsadótól, mert ezzel a lépéssel sok kényelmetlenséget, esetleg jogi procedúrát elkerülhet a cég, a munkáltató.

Kapcsolódó hírek