Ugrás a tartalomhoz

Matyók a szentendrei Pünkösdi Sokadalmon

Mezőkövesd hírei

A matyó népművészet volt az egyik kiemelt témája az idei, Szentendrén május 18-20-a között megrendezett Pünkösdi Sokadalomnak.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozót a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amely egyben a 10 éves Szellemi Kulturális Örökség egyezmény ünnepség-sorozat központi rendezvénye volt. Az UNESCO védnöksége alatt álló program célja a szellemi kulturális örökségüket fenntartó közösségek kultúrájának kölcsönös megismertetése, tapasztalatszerzés.
E rendezvény keretében nyílt meg május 18-án a miskolci Herman Ottó Múzeum „Matyó népművészet” című vendégtárlata, ahol a különböző textíliákon, tárgyakon, molinókon, fotókon keresztül elevenedtek fel népművészeink jellegzetességei, kincsei.
Másnap a „10 éves a SZKÖ egyezmény” címmel megrendezett gálaműsor keretében vehették át hivatalosan a matyó népművészet UNESCO listájára történő felkerüléséről szóló dokumentumot, amelyet Mezőkövesd nevében Vámos Zoltán alpolgármester és Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke, valamint Gál János, Tard és Koncz József, Szentistván polgármestere vett át dr. Réthelyi Miklós UMNB elnöktől.
A gála keretében a Matyó Néptáncegyüttes és a matyó hagyományőrző csoportok is felléptek.
A két nap során a skanzenben hímzés- és bútorfestő bemutatót is tartottak a településünket képviselő népművészek.

Kapcsolódó hírek