Ugrás a tartalomhoz

Hősök Napja (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emléknapja. Ennek alkalmából május 25-én este megemlékezést szerveztek az I. és II. világháborús hősök emlékművénél városunkban.

A Hősök Napját minden május utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyelet teljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni.” Az ünnepet a második világháború követően eltűnt a naptárból, majd a rendszerváltozást követően került ismét vissza a köztudatba.
A mezőkövesdi ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester és Vámos Zoltán alpolgármester az Önkormányzat nevében megkoszorúzta a világháborúkban elesett katonáink tiszteletére állítatott emlékművet. Koszorút helyezett el még a Fidesz-KDNP és a Mezőkövesdi Polgári Kör is.
Az emlékezés virágainak elhelyezése után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott megemlékező beszédet, amelyben kiemelte, hogy a mi és a jövő nemzedék dolga, hogy mindig méltóképpen emlékezzünk meg és hajtsunk fejet a nemzetért, embertársaikért életüket adó hőseink előtt.
A megindító gondolatok után dr. Berkes László pápai prelátus és Gordos Attila református lelkész mondott el egy-egy imát nemzetünk hősi halottaiért.
Az esemény végén meggyújtották és elhelyezték az emlékműnél az emlékezés gyertyáit.

Kapcsolódó hírek