Ugrás a tartalomhoz

Egyéjszakás kaland (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Új kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal, előadásokkal várták a látogatókat városunk múzeumaiban június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A Mezőgazdasági Gépmúzeumban nem mindennapi tárlatot nyitottak meg „Játékvilág – álomvilág” címmel. A kiállítás anyaga két részből állt. Az egyik a Kovács István tiszafüredi modell- és makettkészítő műtárgyai közül 10 darabot, valamint azok készítéséhez szükséges szerszámokat, alapanyagokat, elemeket mutatja be. Egy-egy modell, illetve makett 1200-1500 különböző anyagból készült alkatrészből áll össze, amelyek összeszerelése több évet is igénybe vehet. A bemutatott mezőgazdasági gépek, hintók makettjei, illetve repülőmodellek között megtalálható a matyó gyászhintó is, amelyet Kovács István három éven keresztül aprólékos tervező és kivitelező munka után most mutatott be a közönségnek. A tiszafüredi modell- és makettkészítő több elismerést elnyert, és számos kiállításon bemutatott alkotásai egészen augusztus közepéig lesznek láthatóak a Gépmúzeum Gazdaházában.
A tárlat anyagának másik részét pedig a mezőkövesdi, a közelmúltban elhunyt Kovács Gáspár gyűjteménye alkotja, amely miniatürizált formában mutatja be, mi minden volt megtalálható egy régi mezőkövesdi, matyó portán.
A kiállítást Kádár Zoltán múzeumigazgató, valamint Kovács István bemutatkozó szavai után dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg, aki kiemelte, fontos, hogy minél többen láthassák ezeket a tárgyakat és rajtuk keresztül ismerhessék meg a múltat.
A Múzeumok Éjszakája kapcsán a tárlat megnyitója mellett számos programmal várták a múzeumba érkezőket. Ilyen volt például Lakatos József mezőkeresztesi fafaragó bemutatója is, aki egy tömbfából egy turul madarat ábrázoló szobrot faragott ki a rendezvény ideje alatt. Ezenkívül volt még traktorbemutató, fafaragás, kézműves-foglalkozás is.


HOGY MINÉL TÖBB KULTURÁLIS ÉLMÉNY SZÜLESSEN

A Matyó Múzeumban egy 24 órás kiállítással várták a kultúrakedvelőket. A rendhagyó tárlatban mezőkövesdiek felajánlásából az egyénekhez közel álló, a matyó kultúrához köthető tárgyakat, emlékeket, valamint az azokhoz tartozó történeteket mutattak be. Ez a tárlat csupán 24 órán keresztül volt megtekinthető a múzeumban. Emellett Kiss József révén archív zenei hanganyaggal színesített előadást hallgathattak meg a látogatók a matyóságról. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat, hímzésoktatást tartottak, betekintést nyerhettek a kenyérkészítés folyamatába.
A Mezőgazdasági Gépmúzeum és a Matyó Múzeum mellett ezen a napon szintén hosszított nyitva tartás mellett díjmentesen megtekinthető volt a Takács István kiállítás, valamint a Hadasban található Kisjankó Bori Emlékház is.

Kapcsolódó hírek