Ugrás a tartalomhoz

Szigorúbb és az áldozatokat védi az új Büntető Kódex (videóval)

Mezőkövesd hírei

Keményebb büntetési tételeket, új büntetési nemeket, alacsonyabb büntethetőségi korhatárt határoz meg az Új Büntető Törvénykönyv. A markáns változásokat tartalmazó BTK július 1-jével lépett hatályba.

Az új kódex számos szigorítást, változtatást tartalmaz. Ezek közül az egyik, hogy bár a büntethetőség korhatára általában továbbra is 14 év, de egyes esetekben, mint például az emberölés, az életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás, kifosztás esetében már a 12. életévüket betöltött gyermekek is büntethetőek. Az ő esetükben a legsúlyosabb büntetés a 4 évig tartó javítóintézeti nevelés lehet.
Emellett az új törvény előírása alapján a halmazati vagy összbüntetés leghosszabb időtartama 20-ról 25 évre emelkedett, az életfogytig tartó szabadságvesztésnél 20 helyett legkorábban 25 év elteltével lehetséges a feltételes szabadlábra helyezés.
„Új büntetési nemek is belekerültek a BKT-ba mint például csekélyebb súlyú bűncselekmények elkövetése esetén lehetőség van az elzárás, mint szankció alkalmazására, illetőleg új intézkedési formaként, a jóvátételi munka is helyet kap a kódexben, amelyet a fiatalkorúak esetén 3-tól 30 napig, felnőtteknél 5-90 napig lehet majd kiszabni.” – emelte ki dr. Ongai Péter alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

JOGOS VÉDELEM Az egyik legsarkalatosabb pontja a törvénynek, hogy a jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége.
„Az új törvény a jogos védelem szabályozásánál a korábbinál jóval szélesebb jogkört biztosít a sértett, a védekező fél számára. Bizonyos, jogos védelmi helyzetben, ha jogtalan támadás történik, annak elhárításaként a sértett ezentúl az elhárítás mértékénél menthető felindultságból, ijedtségből, ha túllépi az elhárítás mértékét, akkor nem büntethető. Július 1-jétől az elkövető viseli annak terhét, kockázatát, hogy a sértett az elhárítás során nagyobb sérülést is okozhat neki. A jogos védelem lehetősége például abban az esetben áll fenn áll, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, valamint, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, továbbá, ha kertjébe fegyveresen hatolnak be.” – hangsúlyozta a bűnügyi osztályvezető.
Július 1-jétől a kábítószer-fogyasztás önálló bűncselekménynek minősül, amely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűntek. Ezek mellett a közlekedési bűncselekmények körét is érintette a törvény, mivel tovább szigorodott az ittas vezetés szabályozása is.
„Korábban az ittas vezetésnél a 0,8 ezrelék véralkoholszint számított a bűncselekmény alsó határának. Ezt a határt most 0,5 ezrelékre szállították le. Ezt az értéket meghaladó véralkoholszint esetén a gépmeghajtású jármű vezetése már bűncselekménynek számít. A gépi meghajtású jármű vezetésekor a 0,3 és 0,5 ezrelék közötti érték esetén közigazgatási eljárás keretében 100 ezer forint közigazgatási bírság szabandó ki, a 0,3 érték alatt pedig 30 000 közigazgatási bírság kiszabására kötelezett a rendőrség.” – vázolta fel a főbb változásokat dr. Ongai Péter.

KERÉKPÁROSOK A biciklisek esetében is változtak az ittas közlekedést érintő szabályok. Az a kerékpáros, akinek alkohol mutatható ki a vérében, de véralkoholszintje nem éri el a 0,5 ezreléket és főútvonalon közlekedik, az helyszíni bírságra számíthat. A 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint felett, ha főútvonalon közlekedik a kerékpáros, akkor 60 000 forint közigazgatási bírság, egyéb utakon való biciklizés esetében 30 000 forint bírság szabandó ki a vétkes ellen.
Szigorúbb büntetés vár a hivatalos személyek vagy közfeladatot ellátók elleni erőszak elkövetőire. Átvette az új kódex azt az európai szabályozást is, mely szerint, akik kiskorúak sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, azokat el lehet tiltani minden olyan tevékenységtől, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével függ össze. Az új törvény alapján büntethető a kapcsolati erőszak részét képező gazdasági kényszerítés is, azaz ha valaki társától elvonja a közös vagyontárgyakat, a jövedelmet, és emiatt a másik fél nélkülözni kényszerül.

Kapcsolódó hírek