Ugrás a tartalomhoz

A mustgáz veszélyei

Mezőkövesd hírei

Szeptemberről a legtöbb embernek elsősorban az iskolakezdés jut eszébe, de sokak számára ez a hónap a mezőgazdasági munkákkal telik. Ennek az időszaknak a legmeghatározóbb kerti elfoglaltsága a szőlőszüret.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tűzmegelőzési Bizottság célul tűzte ki, hogy felhívja a borkészítés veszélyes velejárójára a figyelmet, ami a mustgáz. A mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.
Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják mustgáz-mérgezéshez a tűzoltókat, az esetek körülbelül felénél viszont már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és a halál.

Mi a mustgáz?
A gyümölcsben lévő cukor az erjedés folyamata során etil-alkohollá és szén-dioxiddá bomlik. Az utóbbi a mustgáz, ami színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigénhiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti!
A szén-dioxidnak nem az az egyetlen veszélyeztető hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből és az oxigénhiány miatt beáll a halál, hanem toxikus vegyületként fontos életfolyamatokat befolyásol. Hatással van a központi idegrendszerre, ennek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar, melynek következtében előfordulhat, hogy az ember nem lesz képes elhagyni a pincét.

Mérgezés jelei
A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. A mustgázt belélegzett ember azért nem tud menekülni, mivel a végtagok elnehezülnek, azok használata nehézkes, illetve lehetetlen, így megakadályozza a helyiség elhagyásában.
A rosszullét, majd az eszméletvesztés pillanatok alatt bekövetkezik, az ájulás miatt pedig beáll a fulladásos halál. Ha csak rövid időre megyünk le a pincébe, és azt hisszük, ebből nem lehet baj, nagyon nagyot tévedünk, ugyanis pár perc is elég ahhoz, hogy meghaljunk.
Nagy bajba kerülhet az is, aki a sérült segítségére siet. Légzőkészülék nélkül a segítő is könnyen rosszul lehet, így ehelyett azonnal értesíteni kell a mentőket és a tűzoltóságot, akik szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Megelőzés
Kis odafigyeléssel akár életet menthetünk:
- megfelelő szellőztetése,
- a hordók nagy térben való elhelyezése,
- gázérzékelő riasztóberendezés használata,
- a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni. (Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.)

Segítség
Ha eszméletlen sérültet látunk egy borospincében, ne menjünk közel hozzá, ne hajoljunk fölé, ne próbáljuk élesztgetni, mert közben magunk is belélegezhetjük a mérgező gázt. A lehető leghamarabb értesítsük a mentőket (104) és a tűzoltóságot (105), illetve az egységes segélyhívó számot (112) is hívhatjuk. A pincébe csak légzőkészülékben lehet lemenni, így a tűzoltóság közreműködése szükséges.

dr. Hudák Andrea tű. hadnagy

Kapcsolódó hírek