Ugrás a tartalomhoz

Hazai siker az újoncok rangadóján (videóval)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd Zsóry - Puskás Akadémia FC 3-1 (0-0)

Sporttörténeti sikert aratott városunk felnőtt csapata az OTP Bank Liga 6. fordulójában Mezőkövesden. Labdarúgóink a második hazai élvonalbeli összecsapásukon megszerezték első pontjaikat saját közönségük előtt.

A bajnokság 6. játéknapján újoncrangadót rendeztek városunkban, miután a Nyugati csoportból feljutó felcsúti együttes látogatott Mezőkövesdre augusztus 31-én. Az összecsapás mindkét csapat számára rendkívül fontos, hiszen az alsóházban álló csapatok közül a győztes felzárkózhatott a középmezőny második feléhez.
A két gárda hétközi tétmeccsel hangolt a bajnoki mérkőzésre, mivel a Magyar Kupában is pályára léptek szerdán. Labdarúgóink a Bács-Kiskun megyei I. osztályú Kunszállás SE együttesével találkoztak, míg a Puskás Akadémia az NB III-as Andráshida otthonában vendégeskedett a sorozat második körében. Az akadályt mindkét gárda sikerrel vette, ugyanis együttesünk Hamar duplája mellett Sigér, Petneházi és Bogdány találataival 5-0-ra, míg Benczés Miklós csapata 3-2-re diadalmaskodott.


Kövesdi fölény

A bajnoki találkozó mozgalmasan indult, hiszen az első tíz percben mindkét csapat megszerezhette volna a vezetést. Az első említésre méltó eseményre alig öt percet kellett várni, ekkor egy hazai akció végén Hegedűs Dávid 20 m-es lövése kerülte centikkel Somodi kapuját, majd postafordultával érkezett a válasz, amikor is Gallardo közeli lövésénél Szántai hárított szép vetődéssel. Újabb öt perc elteltével egy kövesdi szögletet követően fejjel veszélyeztettek labdarúgóink, azonban a válasz itt sem késett sokáig. Az ellentámadás végén Lencse lépett ki lesgyanús helyzetben és egyedül vihette kapura a labdát, azonban a ziccert Szántai nagy bravúrral szögletre tornázta. Ezt követően labdarúgóink irányították a játékot és elsősorban rögzített szituációkból teremtettek helyzeteket. Petneházi rövid időn belül két szabadrúgást végezhetett el a 18. és a 22. percben. A középpályás első próbálkozását Somodi védte magabiztosan, míg a második lövés néhány centivel elkerülte a vendégek kapuját. Az első félóra vége előtt közvetlenül Hegedűs kísérletét fogta meg Somodi.


Három gólra egy válasz érkezett

A második félidő Polonkai távoli lövésével indult a 47. percben, majd csapatunk egy szép akció végén megszerezte a vezetést. Balajti lépett ki remekül a jobb oldalon, majd a tétovázó védők között Menougonghoz passzolt. A kövesdi támadó kitűnően tálalt Petneházi elé, aki egy igazítás után Somodi mellett laposan a hálóba lőtt az 50. minutumban. A gól után valósággal megtáltosodott Véber György csapata. Az 55. percben Menougong szlalomozott végig az Akadémia védelmén, de a lövése a védőkről szögletre vágódott. Egy perccel később egy villámgyors hazai kontra végén Balajti lépett ki a védők között Menougong átadásával és a szóló végén higgadtan a kapuba helyezett, így a csatár megduplázta a kövesdi előnyt.


Szántai bravúrok


Ezt követően a vendégek lendültek támadásba és újabb hét perc elteltével Haraszti baloldali szabadrúgása után Lencse csúsztatott közelről a hálóba. A szépítőgólt követően nyílt sisakos játék alakult ki a játéktéren. A vendégek átvették az irányítást és mindent egy lapra feltéve rohamozták a kövesdi ketrecet. A félidő derekán egy percen belül két bravúrt is bemutatott Szántai. A 66. percben Polonkai, egy minutummal később Haraszti távoli bombáját ütötte ki a kiválóan védő kövesdi hálóőr. A találkozó utolsó negyedórája szintén egy remek Szántai védéssel kezdődött, majd a 81. percben Lencse éles szögből leadott lövésénél újfent a rutinos kapus nevét skandálták a kövesdi drukkerek. A találkozó hajrájában is a vendégek játszottak veszélyesebben, de a mérkőzés vége előtt Polonkai, Uros és Szekeres sem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Együttesünk a kimaradt vendég helyzetekre góllal válaszolt. A 91. minutumban Menougong iramodott meg a bal szélen és két higgadt csel után az 5-ös vonaláról elemi erővel bombázott a léc alá, mellyel végleg eldőlt a három pont sorsa. Csapatunk első győzelmét aratta pályaválasztóként az élvonalban.
A sikernek köszönhetően Véber György tanítványai két hellyel előrébb léptek a tabellán. Együttesünk 6 fordulót követően a 13. helyen áll 6 ponttal. A bajnokságot a Videoton vezeti 16 ponttal, a 13 egységet gyűjtő DVSC-TEVA és a 12 pontos Ferencváros előtt.


Itthon „kupázik” a csapat


A bajnokságban két hetes szünet következik, de labdarúgóink nem fognak tétmérkőzés nélkül maradni. Szeretnénk felhívni a szurkolók figyelmét arra, hogy az eredeti kiírástól eltérően Bognárék a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő együttesét Mezőkövesden látják majd vendégül a Liga Kupa első fordulójában. A találkozó szeptember 4-én, szerdán 19.00 órakor kezdődik a Városi Sportpályán.
Szalaiék a sorozat következő fordulójában szintén Mezőkövesden lépnek pályára, amikor is a DVSC-TEVA látogat városunkba szeptember 11-én, szerdán ugyancsak 19 órától.

Bagiék a következő bajnoki találkozójukat a Budapest Honvéd vendégeként vívják meg. Az összecsapás szeptember 14-én, szombaton 18 órakor kezdődik a Bozsik Stadionban. Véber György tanítványai hazai környezetben legközelebb a Kaposvári Rákóczi gárdáját látják vendégül. A mérkőzés szeptember 21-én, szombaton 16 órakor kezdődik a Városi Sportpályán.


A mérkőzés jegyzőkönyve:

OTP Bank Liga, 6. forduló:
Mezőkövesd Zsóry- Puskás Akadémia 3-1 (0-0)
Mezőkövesd, 3000 néző, játékvezető: Szabó Zs.
Mezőkövesd: Szántai - Hegedüs Cs., Fótyik, Hegedűs D., Éles - Farkas B. Dobos (Búrány 77.) Gévay, Petneházi (Olasz 69.) - Menougong, Balajti (Szalai 85.)

Puskás Akadémia: Somodi – Tamás, Szekeres, Farkas N., Wague, - Gallardo (Haraszti a szünetben), Polonkai, Tóth B. (Molnár T. 81.), Czvitkovics (Nikolic 57.), – Tischler, Lencse

Gólszerzők: Petneházi (50.), Balajti (56.), Menougong (91.), illetve (Lencse 63.)

 


A bajnokság állása

Kapcsolódó hírek