Ugrás a tartalomhoz

Képzés a könnyebb elhelyezkedésért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Megváltozott munkaképességű dolgozók képzésére és továbbképzésére nyílik lehetőség az Új Széchenyi Terv keretében. A FőKEFE Rehabilitációs Foglalkoztató Ipari Nonprofit Kft. mezőkövesdi telephelyének dolgozói közül 30 fő vehet részt szakképzésben.

Rehabilitáció, Érték, Változás (RÉV) Modellprogram a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci versenyképességéért című TÁMOP-os projekt alapvető célja, hogy szakmai képzésekkel segítse a hátrányos helyzetű dolgozók elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon. A kiemelt programot és gyakorlati hatásait sajtótájékoztató keretében ismerhették meg az érdeklődők a FőKEFE Nonprofit Kft. mezőkövesdi telephelyén szeptember 10-én.


Milliárdos projekt


Elsőként Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyekért felelős államtitkára ismertette a projektet. Kiemelte egyebek között, hogy egy 4,7 milliárd forint értékű képzéseket érintő beruházás indult el az állami tulajdonban lévő vállalkozások között. A FőKEFE Nonprofit Kft. hazánk legnagyobb megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató vállalata, ahol a világ minden részére készítenek termékeket. A pályázat a szak- és továbbképzéseken túl azért nagyon fontos, mert a dolgozók jó eséllyel helyezkedhetnek el a nyílt munkaerőpiacon. A projekt a FőKEFE Nonprofit Kft. mellett a KÉZMű Nonprofit Kft., valamint az ERFO Nonprofit Kft. bevonásával indult, de olyan magánvállalatoknak is lehetőségük van a csatlakozásra, amelyek megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztatnak, vagy foglalkoztatni szeretnének a jövőben. Az államtitkár elmondta, hogy a mezőkövesdi üzem 69 munkatársa közül 30-an vettek részt alapképzésben és további 15 fő vesz majd részt a pályázat nyújtotta szakképzésben.
A munkatársak képzésén túl az állam igyekszik támogatni a piacot is, melynek eredményeként az elmúlt három évben 10 000-rel nőtt a megváltozott munkaképességű dolgozók száma. További jó hír, hogy az elmúlt időszakban újabb megrendelések érkeztek, így a munkatársak létszáma a jövőben is bővülhet. Soltész Miklós zárszóként elmondta, nagyon örül annak, hogy ezzel a lehetőséggel az érintettek bérért dolgozhatnak és nem segélyekből kénytelenek biztosítani a megélhetésükhöz szükséges jövedelmet.



Sikerek a nemzetközi piacon

Soltész Miklós államtitkár után Szabó György, a Főkefe Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a céget és működését. A Főkefe Rehabilitációs Foglalkoztató Ipari Nonprofit Kft. teljes egészében állami nagyvállalat, amely országszerte 76 céget működtet, ahol összesen 4000 fő dolgozik, ebből a megváltozott munkaképességűek létszáma 3500 fő. Az 1949-ben megalakult cég ma többek között látás-, hallás- és értelmi sérülteket foglalkoztat. A cég tevékenysége széleskörű. Seprű- és kefekötés mellett egyebek között síkötésgyártással, orvosi infúziószerelék gyártásával, lámpakészítéssel foglalkoznak, illetve papír- és faipari tevékenységeket végeznek. Emellett több telephelyen mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. A cégvezető kiemelte, hogy a termékek mintegy 80%-át a határon túl értékesítik. Az orvosi infúziószerelékekből egyebek között Venezuelától, az Egyesült Államokon és Franciaországon át Svájcban és Németországban évente 12-15 millió darabot értékesítenek.
Szabó György kiemelte, hogy a vállalat sikeressége annak is köszönhető, hogy azokon a településeken, ahol a telephelyek működnek, a város vezetői és polgármesterei készségesek és együttműködőek. A szervezet mintegy 60 településen van jelen és Mezőkövesd az egyik zászlóshajója, hiszen a város vezetői évek óta támogatják és segítik a vállalat munkáját. Az épület ingyenes bérlése mellett fejlesztésekkel is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több dolgozót tudjanak foglalkoztatni.


Segít az állam

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy még Mezőkövesd polgármestereként került kapcsolatba a céggel, akik egy termékek előállításához szükséges helyiség, illetve épület biztosítását kérték az önkormányzattól. Tállai András és a képviselő-testület a kezdetektől támogatta a vállalatot, a mintegy 1200 négyzetméteres területű ingatlant ingyen és bérmentve bocsájtotta a cég rendelkezésére. Az államtitkár elmondta, a Fidesz kormánya felismerte azt, hogy a munka nélkül maradt emberek elhelyezkedését segíteniük kell. Az állami tulajdonú cégekkel és az állam által indított programokkal erősíteni és szélesíteni kell az emberek lehetőségeit. A FőKEFE Nonprofit Kft. mezőkövesdi telephelyének egyik épülete például egy minisztériumi pályázatnak köszönhetően 13 millió forintból újult meg a közelmúltban. Tállai András elmondta, az önkormányzatok szerepvállalása is nagyon fontos abban, hogy erősítsék és segítsék az emberek elhelyezkedését. A közfoglalkoztatási program szintén ezt a törekvést igyekszik elősegíteni, augusztus 20-áig összesen 226 ezer ember lépett be a programokba. Mint mondta, egy felelős állam odafigyel azokra az emberekre, akik kirekedtek, vagy kimaradtak a munkából. A két programban közös, hogy képzési lehetőséget is biztosít az előrelépéshez, annak érdekében, hogy a programban szereplők minél előbb és minél jobb esélyekkel helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon. Emellett fontos a kormány gazdaságpolitikája, amely a munkahelyteremtés szélesítésére irányul. Tállai András mindenkinek megköszönte a munkáját, aki részt vállalt abban, hogy a mezőkövesdi telephelyen majdnem 70 fő számára biztosítottak munkahelyet, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több forrást és még nagyobb lehetőséget tudnak majd biztosítani a számukra.


Az önkormányzat is segít

Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy az önkormányzat és a FőKEFE Nonprofit Kft. együttműködése 2004. óta tart. Az önkormányzat számára nagy öröm, hogy a cégnek köszönhetően a város és a térségben élő megváltozott munkaképességű emberek el tudnak helyezkedni. A képviselő-testület folyamatosan támogatja és segíti a vállalatot, emellett az önkormányzat határozatlan idejűre módosította a telephelyre vonatkozó ingyenes bérleti szerződést. A város vezetőinek mindössze egyetlen kérésük volt, hogy a munkavállalók 60%-a mezőkövesdi lakos legyen és ez megvalósult. Nagyon fontos, hogy azok, akik dolgozni járnak a telephelyre megélhetést tudnak biztosítani a családjuk számára. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, az önkormányzat a továbbiakban is megad minden segítséget a cég működéséhez.

Kapcsolódó hírek