Ugrás a tartalomhoz

Matyók Brüsszelben

Mezőkövesd hírei

A szeptember végén megnyílt kiállítás Mezőkövesd város és környéke, Tard, Szentistván gazdag nép- és iparművészeti tárgyait is tartalmazza. A brüsszeli tárlat a matyó népcsoport életmódját mutatja be.

A kiállítás megismertet Mezőkövesd jellegzetes településmódjával, mely ma is őrzi a kertesség és a családszervezet nyomait. Különösen nagy teret kap a tárlaton a népviselet és a hímzés fejlődése, illetve a viselet-rekonstrukciók.
A kiállítás szervezője Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-képviselő volt, a köszöntőt Tállai András önkormányzati államtitkár és dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere tartotta.
A megnyitó ceremónián Tállai András önkormányzati államtitkár kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés Mezőkövesdnek, hogy a kiállítás első nemzetközi állomásaként Brüsszelben mutatkozhat be kultúrájával.
Dr. Fekete Zoltán polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy minden mezőkövesdi büszke kultúrájára, és eddig is és a jövőben is azon fognak fáradozni, hogy példát mutassanak az egész országnak a matyó örökség megvédésével és átörökítésével.
A tárlatmegnyitón a matyó hímzés, bútorfestés és viselet mellett a matyó népdalokkal, tánccal is megismerkedhettek az érdeklődők mezőkövesdi népművészek és a Matyó Néptáncegyüttes szólótáncosai jóvoltából.

Kapcsolódó hírek