Ugrás a tartalomhoz

Az időseket ünnepelték (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Október az idősek hónapja. Városunk a hagyományoknak megfelelően ünnepséggel emlékezett meg a mezőkövesdi szépkorúakról.

Városunk önkormányzata az Idősek Világnapja alkalmából ebben az esztendőben is nagyszabású gálával tisztelgett a Mezőkövesden élő nyugdíjasok előtt október 3-án.


Három fontos lépés

A gálán elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait. Elmondta, hogy a Kormány három fontos intézkedést hozott, amivel igyekeznek a nyugdíjasok életkörülményeit javítani; a nyugdíjak emelése mellett a rezsicsökkentés elindításával, valamint a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának a lehetőségével segítik az időseket. Hozzátette, ezen felül lényeges a jól működő szociális hálózat, illetve a házi segítségnyújtás rendszerének és a megfelelő intézményi háttérnek a megteremtése. Tállai András elmondta, hogy Mezőkövesd önkormányzata odafigyel az idősekre, hiszen két bentlakásos Idősek Otthona működik és az első nappali ellátást biztosító épület is megnyitotta kapuit a városban élő idősek előtt, akik ennek köszönhetően tartalmasan tölthetik el a szabadidejüket. Hozzátette, ezenfelül nagy segítséget jelent az időseknek az ingyenes szemétszállítás és a kedvezményes fürdőbelépő is, amit szintén az önkormányzat biztosít a számukra. Az idősek segítésében az egyházaknak is komoly szerepük van és ezt a feladatot a mezőkövesdi Római Katolikus Egyházközösségek kiemelkedően látják el.
Az államtitkár kiemelte, magánemberként is nagyon fontos, hogy tiszteljük az idős embereket, családtagjainkat, a szüleinket és nagyszüleinket, akik megteremtették annak a lehetőségét, hogy könnyebben boldoguljunk az életben, ezért nekünk gondoskodnunk kell róluk. Tállai András az ünnepi beszéd zárásaként megható családi történetekkel és egy szép verssel köszöntötte a szépkorú mezőkövesdieket.


Ünnepi köszöntések

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően városunk legidősebb lakosait köszöntötték fel az ünnepségen. A 104 esztendős Papp Józsefné és a 103 éves Marczis Pálné egészségi állapota miatt már nem vehetett részt az eseményen, viszont a 100 esztendős Papp Józsefnét és a 96 éves Takács Györgyöt személyesen köszöntötte fel dr. Fekete Zoltán polgármester. Városunk első embere tortával, virágcsokorral és gyümölcskosárral kedveskedett az ünnepelteknek.


Színvonalas műsorral kedveskedtek


A köszöntések után kulturális műsorral folytatódott a program. Az Egri úti Tagóvoda nagycsoportosai mellett színpadra léptek a Matyó Nagymama Klub, a Matyó Népiegyüttes, valamint a Szentisváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület tagjai.


Szentmise és szerződésaláírás

A gála után hálaadó szentmisével folytatódott, illetve zárult az Idősek Napjának programja. A szentmise rendhagyó módon kezdődött, ugyanis dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Medvegy János pápai prelátus, a Szent László Plébánia vezetője ünnepélyesen aláírta a freskórekonstrukcióra vonatkozó támogatói szerződést, melynek keretében az önkormányzat 25 millió forinttal járul hozzá az országos szinten is kiemelkedő szépségű Szent László templom freskóinak felújításához.

(Galéria hamarosan.)

Kapcsolódó hírek