Ugrás a tartalomhoz

A környezetvédelmi termékdíjra is figyelünk

Mezőkövesd hírei

2013. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó szakterülete ellenőrzi a környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítését. A vállalkozások kiválasztását fejlett informatikai rendszerek támogatják, az ellenőrzéssel érintetteknél valószínűsíthető volt a bevallás és a befizetés elmaradása, vagyis az ellenőrök célirányosan vizsgálódtak.

Az Észak-magyarországi régióban októberig mintegy 200 esetben ellenőrizte a NAV a környezetvédelmi termékdíjat többek között a gyártó, a kül- és belkereskedelmi, valamint a szállítmányozó szektorban.
A mulasztások leginkább a helytelen jogszabály értelmezésből adódtak, továbbá több adminisztratív hiányosság a 2012-es jogszabályváltozáshoz köthető. Gyakori volt, hogy a vállalkozások a gazdasági tevékenységük során használt csomagolóanyagok közül nem mindent minősítettek csomagolóeszköznek, így ezeket a termékköröket nem is szerepeltették környezetvédelmi termékdíjas bevallásaikban sem. A fuvarozók az esetek többségében figyelmen kívül hagyták, hogy a behozott gumiabroncsot, kenőolajat és akkumulátort termékdíj kötelezettség terheli.
Az ellenőrzések célja, hogy az adózók nagyobb figyelmet fordítsanak a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

dr. Körtvélyesi Zsuzsanna
Sajtóreferens, Főosztályvezető
Tel.: 06/30 518-6097

Kapcsolódó hírek