Ugrás a tartalomhoz

MÚLTIDÉZÉS: Október 23. – a szabadság napja (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pető István, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese vehette át a Mezőkövesd Közbiztonságáért-díjat az október 23-ai ünnepség keretében.

Mezőkövesd Város Önkormányzata által az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 57. évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepségen Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott mondott ünnepi beszédet, aki felelevenítette az 1956-ot megelőző viszonyokat, a forradalom és szabadságharc időszakát és azt követő évek, évtizedek történéseit. Kiemelte, hogy a magyar nemzet mindig kiállt és küzdött szabadságáért.
„A mögöttünk hagyott 57 év tanúsága azt mondatja velünk, hogy a forradalmat meg lehet taposni, harcosait be lehetett börtönözni, hőseit meg lehetett gyilkolni, történetét el lehetett tagadni, de a szabadság arca, ennek a pillanatnak az öröme helyet kapott a szívünkben, beitta magát a lelkünkbe, megkeményítette az akaratunkat. Október 23-a a szabadság napja, amikor egy lélekszámban kis nemzet világtörténelmet csinált. Mi magyarok sokat tanultunk 1956-ból. Megtanultuk, hogy jobb, ha nem várunk senkire, saját magunkért nekünk kell kiállni, saját magunkért muszáj kiállni. A magyarok szabadságát rajtunk kívül senki nem tudja és nem is akarja kivívni. Megtanultuk, hogy csak akkor lehet önbecsülésünk, ha kiállunk amellett, hogy Magyarország nem hagyja magát többé betörni, megtörni, legyőzni. Mindezekre joggal lehetünk büszkék. Ha ebből erőt is tudunk meríteni, akkor elmondhatjuk Széchenyi István szavaival: „Magyarország nem volt, hanem lesz.” – emelte ki Demeter Ervin kormánymegbízott.


Az ünnepi gondolatok után került sor a kétévente odaítélt Mezőkövesd Közbiztonságáért Díj átadására. A kitüntető díj azon mezőkövesdi civil szervezetnek vagy mezőkövesdi lakosnak adható, aki az előző évben, vagy hosszabb ideje eredményes munkát végez a város közbiztonságának megőrzéséért. A képviselő-testület döntése alapján idén Pető István, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese vehette át a díjat dr. Fekete Zoltán polgármestertől.
Pető István a Polgárőrség Egyesület elnökhelyettese 1993-tól tagja a polgárőrségnek.2002-ben megválasztották az egyesület elnökének. Elnöksége alatt, 2002-2006. között a Polgárőrség Egyesülete megerősödött, létszámát megduplázta (25-ről 50 főre), és elismerést vívott ki a városban és a megyében. 2012 júniusában a lecsökkent létszámú Polgárőr Egyesület újjászervezésében jelentős szerepet vállalt. Elnökhelyettesként szervezi az egyesület közbiztonsági munkáját, felügyeli a gazdasági ügyeket. A Polgárőrség Egyesület az ő iránymutatásával az önként vállalt járőrözési és városi rendezvénybiztosítási feladatát lelkiismeretesen látja el. Pető István határozott és önfeláldozó fellépésével jelentősen hozzájárul az egyesület munkájához és jó megítéléséhez.
„Úgy gondoltam, hogy szabadidőmet olyan tevékenységre szeretném fordítani, amivel másokat, a várost is tudom segíteni, hozzá tudok járulni Mezőkövesd gyarapodásához, fejlődéséhez, ezért döntöttem úgy, hogy részt veszek és segítem munkámmal a kövesdi polgárőröket. Mindig igyekeztem, hogy tevékenységemmel hozzájáruljak ahhoz, hogy a településen jobb legyen a közbiztonság. Nagy öröm volt, hogy átvehettem ezt a díjat, de úgy gondolom, hogy ez nemcsak nekem szól, hiszen ezzel minden polgárőr munkáját ismerték el.” – mondta el Pető István.

Az ünnepi program ezt követően a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak előadásával folytatódott, akik az 1956-os eseményeket egy, a forradalom idején egyetemista és egy 12 éves diák szemszögéből mutatták be. 
A rendezvény ezt követően az 1956-os emlékműnél folytatódott, ahol a Pro Urbe díjas Mezőkövesdi Fúvószenekar térzenéjét hallgathatta meg az ünneplő közönség.
Az esemény zárásaként pedig az Önkormányzat, a mezőkövesdi és járási intézmények, civil szervezetek, pártok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit az emlékműnél.

Kapcsolódó hírek