Ugrás a tartalomhoz

Zenetanárok találkozója (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Immár 14. alkalommal találkoztak a megye zeneiskolai tanárai október 25-én. Ez alkalommal az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő mezőkövesdi Zeneiskola adott otthont az eseménynek.

A rendezvényt Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, országgyűlési képviselő, a találkozó fővédnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a fél évszázados intézmény az évek során több száz, ezer diákkal szerettette meg a hangszereket, a zenét, a zenését, mindig fontos szerepet töltött be a város kulturális életében, hiszen növendékeik műsoraikkal emelték a település rendezvényeinek színvonalát. Hozzátette, hogy a Mezőkövesdi Fúvószenekar tagjait is a zeneiskola egykori és jelenlegi tagjai alkotják.
A megnyitó gondolatok után három tagú zsűri és a közönség előtt mutatkoztak be változatos műsoraikkal a megyéből érkező zeneiskolai tanárok. A háromtagú szakmai értékelő bizottság tagja volt Gulyásné Székely Éva, az Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott docense, Gulybánné Varga Krisztina, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének tanára, valamint prof. dr. Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója, karnagy.
A délelőtti hangverseny során elsőként Ács Gyula: Aranyszőrű bárány című magyar népmesére szerzett darabjának ősbemutatóját tekinthették meg a zenekedvelők.  A délelőtt során a Kazincbarcikáról, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett Strosszmajer Trió előadásában pedig Francois-René Gebauer B-dúr Trióját, valamint Händel: Balett zene az II Pastor Fido poerából című darabok csendültek fel.
Emellett még a sárospataki és szerencsi zenetanárok produkcióit élvezhették a jelenlévők. A délelőtti program zárásaként a házigazda Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében három gitáros és egy ütős hangszeren játszó pedagógus a III. Spanyol táncot és Henry Mancini Rózsaszín párduc témáját.  
A délutáni programot dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg. Városunk első embere beszédében méltatta a rendezvényt, az 50 éves intézményt, valamint kiemelte a zene fontosságát, jótékony hatásait.
A II. hangverseny keretében a házigazdák újabb műsora mellett bemutatkozhattak még a Dédestapolcsányt, Füzesabonyt, valamint Emődöt képviselő tanárok is. A délután során egyebek mellett Beethoven, Augustin Barrios-Mangoré darabok hangzottak el.
A rendezvény zárásaként a háromtagú zsűri értékelte és foglalta össze a nap során elhangzott zeneműveket.

Kapcsolódó hírek