Ugrás a tartalomhoz

Országos elismerés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntető címet kapta meg a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület. Az Országos Polgárőr Szövetség díszünnepséget szervezett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére Budapesten október 21-én.

A HM Kulturális Központ, Stefánia palotájában rendezett megemlékezés mellett jutalmakat, valamint elismeréseket adtak át a polgárőröknek. Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületet. Az elismerést dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke adta át Köteles Jánosnak, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökének.


Városi ünnepség

A kitüntető díj átvétele alkalmából a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület rendkívüli gyűlést rendezett a Millennium Étteremben október 25-én. Az ünnepségen elsőként Köteles János elnök szólalt fel, aki elmondta, hogy az elmúlt időszakban átalakították a szervezetet és több területen is fejlesztéseket hajtottak végre. Ezek közül kiemelkedik az egyesület szervezeti átalakítása, mely után a taglétszám napjainkra 30 főre emelkedett, emellett egyenruha és gépjármű beszerzésére is lehetőségük nyílt. Köteles János megköszönte Tállai András államtitkárnak, dr. Fekete Zoltán polgármesternek, valamint a képviselő-testület tagjainak támogatását. Ezen kívül kiemelte a rendőrség, a megyei szervezet és azon támogatók segítségét, akik hozzájárultak a szervezet eredményes és hatékony működéséhez.

A Polgárőrség vezetője elmondta, hogy tisztelet és köszönet illeti meg az egyesület tagjait, hiszen a polgárőrök önként, fizetés nélkül, szabadidejüket feláldozva teljesítenek szolgálatot. Külön kiemelte Pető István alelnök munkáját, aki több éves önzetlen tevékenységéért október 23-án átvehette a Mezőkövesd Közbiztonságáért elismerést. Köteles János végezetül azt kérte a szervezet tagjaitól, hogy továbbra is ilyen magas színvonalon teljesítsenek és legyenek büszkék arra, hogy polgárőrök lehetnek. Az újonnan belépőknek azt kívánta, legyen megtiszteltetés számukra az, hogy a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagjai közé tartoznak.


Sikeres megújulás

Csiger Lajos, a szervezet tagja a helyi polgárőrség mellett Pető István alelnök tevékenységét méltatta. Kiemelte, hogy a szervezet az átalakítás előtt morális válságba került, de többek között Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Szerencsi Árpád, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője sokat segített abban, hogy a szervezet átvészelje a nehéz időszakot és sikeresen megújuljon. Külön kiemelte Pető István alelnök munkáját, aki tapasztalatával jelentős segítséget nyújtott a polgárőrség átszervezésében. Csiger Lajos hozzátette, teljesen megérdemelten kapta meg a Mezőkövesd Közbiztonságáért kitüntetést, melyre több évtizedes odaadó és önzetlen munkájával teljes mértékben rászolgált.


Hatékony együttműködés

Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy amit a polgárőrség véghezvitt az elmúlt másfél évben, az példaértékű, és erre méltán lehetnek büszkék a szervezet tagjai, valamint a település vezetői és lakói. A polgárőrök jelen vannak a városi eseményeken, ahol tevékenyen részt vesznek a rendezvények zavartalan lebonyolításában, emellett a közbiztonság megteremtésében is nagy segítséget nyújtanak a rendőrségnek. A Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület bebizonyította, hogy meg tud felelni az elvárásoknak. A polgármester hozzátette, hogy a város igyekszik minden segítséget megadni a polgárőröknek, hiszen az önkormányzat támogatásával tudták megvásárolni a személygépjárművet és jelentős támogatást kaptak az egységes polgárőr-egyenruha megvásárlásában is. Dr. Fekete Zoltán a beszéd végén megköszönte a szervezet önzetlen munkáját és eseménymentes szolgálatot kívánt a polgárőröknek.


A rendőrség támasza

Szerencsi Árpád rendőralezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője elsőként megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amellyel nagy segítséget nyújtanak a rendőrség szakembereinek. A kapitányság vezetője elmondta, az országos kitüntetés magas színvonalat jelent, amit a jövőben tartaniuk kell. Hozzátette, mióta a rendőri pályán tevékenykedik még egyetlen olyan polgárőr szervezet sem kapott kitüntetést, amellyel együtt dolgozott. Szerencsi Árpád reményét fejezte ki, hogy a két szervezet a jövőben is hatékonyan fog együttműködni. Az alezredes beszédének végén a polgárőrök családtagjainak is megköszönte a segítségét, hiszen ők is nagy áldozatot hoznak azzal, hogy támogatják hozzátartozójukat az önkéntes munka elvégzésében.


Felértékelődött a szerepük

Ezután Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke osztotta meg gondolatait, aki elmondta, hogy a megyei szervezet felterjesztése alapján kapta meg a kitüntető címet a Mezőkövesdi Polgárőrség. Csóra György gratulált a kövesdi polgárőröknek, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen átalakult egyesület működése és hatékonysága követendő példa lehet a megyei szervezetek számára. Az elnök kifejtette, hogy a polgárőröknek három fő feladatot kell ellátniuk. Nagyon fontos az idős emberek védelme, valamint a fiatalok jogkövető életvitelre történő nevelése. A Polgárőrség kezdeményezésére elindult a Szomszédok Egymásért Mozgalom. A program legfontosabb célja a bűnmegelőzés, melyet a környezetünket éberen figyelve óvhatunk meg a leghatékonyabban. A megyei elnök véleménye szerint az elmúlt időszakban jelentősen felértékelődött a polgárőrség szerepe, amit jól mutat, hogy az országos szövetség a kormány döntése értelmében erre az évre 300 millió forint plusztámogatást kapott és ebből az összegből Borsod megyei szervezetek is részesülni fognak. A Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület mintegy 200 000 Ft-ot kap plusztámogatásként. A kormány jövőre 1 milliárd 50 millió forinttal támogatja majd a szervezet munkáját.
A beszédeket követően vacsorával vendégelték meg a megjelenteket, majd jó hangulatú és kötetlen beszélgetéssel folytatódott az ünnepi esemény.

Kapcsolódó hírek