Ugrás a tartalomhoz

Elsöprő siker (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Gálakórus minősítést kapott a közelmúltban a Szent László Kamarakórus. Az énekkar elmúlt két hónapja nagyon sűrű volt, hiszen egymást érték a fellépések.

Szeptember 22-én Karcagon, a Szent István templomban jótékonysági koncertet adott, majd 28-án az Egri Bazilikában a Szent Mihály búcsú előestéjén hangversenyezett a kórus, melyet  az egri Szent István Rádió is rögzített. Október 18-án és 20-án a miskolci XX. Veczán Pál Egyházi Kórusok Találkozóján 10. alkalommal vett részt. Ezzel egy időben, október 19-én pedig az egyik legrangosabb szakmai rendezvényen, az egri Éneklő Magyarország Minősítő Hangversenyen kérte első ízben minősítését a 18 éve alakult együttes.
A Szent László Kamarakórus már korábban is szeretett volna részt venni a minősítésen, azonban a számos nyári és őszi, az egri Karitász javára adott külföldi jótékonysági fellépések mellett, illetve a már említett miskolci kórustalálkozón való rendszeres részvétel miatt nem volt elég kapacitásuk arra, hogy lelkiismeretesen felkészüljenek erre a komoly megméretésre, melyen szigorú előírásoknak kell megfelelni. Ebben az évben azonban elhatározták, hogy mindenképpen jelentkeznek a minősítésre és kikérik a szakma véleményét felkészültségük színvonalára vonatkozóan.
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) által delegált szakmai tekintélyekből álló zsűri az eseményen első alkalommal minősülő mezőkövesdi énekkart GÁLAKÓRUS címmel jutalmazta.
„A minősítésnek két szakasza van: alapminősítés és kategóriaminősítés. Énekkarunk először jelentkezett minősítésre, így csak alapkategóriában indulhattunk (bronz, ezüst vagy arany- minősítésért). Produkciónk alapján azonban a szakmai bizottság – melynek tiszteletbeli elnöke és rendezvény védnöke prof. Szőnyi Erzsébet, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző volt –, úgy döntött, hogy egyből a kategóriaminősítésbe sorolja kórusunkat. Így egyházi énekkarként az arany diploma feletti Gálakórus címmel tisztelt meg bennünket. Kategóriaminősítésért (Gálakórus, Fesztiválkórus, Hangversenykórus) a szabályzat szerint csak az a kórus indulhat, amely már előzőleg arany minősítésben részesült. Énekkarunk számára kiemelkedő jelentőségű ez a visszaigazolás, az, hogy a szakma elismerte munkánkat és a KÓTA rendkívüli döntése alapján már az első megmérettetésen kategóriaugrással kezdtünk. A minősítés három évig érvényes, ez időn belül hamarabb is, de legkésőbb akkor lehet majd a cím megtartásáért, vagy a kategóriaminősítésen belüli két feljebbi címért pályázni. Addig viszont örömmel birtokoljuk ezt a megtisztelő elismerést.” – emelte ki a kórus vezetője.


Mozerné Horga Stefánia komoly kórusmúlttal rendelkezik, hiszen 14 éves korától 10 éven át két neves kórus tagja volt, melyekkel számos kül- és belföldi versenyen rangos helyezéseket értek el. Ezekben az esztendőkben szerzett tapasztalataiból merítkezett a kövesdi kórus vezetője a nyolc kórusműből álló műsor összeállításánál és a felkészítés szempontrendszerének felállításakor.
  „Ezúton szeretném megköszönni főtisztelendő dr. Medvegy János apát-plébános úr és a Szent László Egyházközség támogatását, amellyel folyamatosan segítik munkánkat.” – fűzte hozzá a kórusvezető.
A Szent László Kamarakórus legközelebb december 28-án ad karácsonyi, egyben jótékonysági hangversenyt a Szent László templom belső felújításának javára.

Kapcsolódó hírek