Ugrás a tartalomhoz

Témahét a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában

Mezőkövesd hírei

Ebben a tanévben a TÁMOP – 3.1.4/08/2. számú Kompetencia alapú oktatás egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben elnevezésű pályázat kereteiben vállalt témahetet a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 10. B osztálya, a mi osztályunk valósította meg. A téma: Nők a tudomány és a kultúra területén.

A héten szinte minden órán ezzel foglalkoztunk, tablót készítettünk, előadáson voltunk.
Ennek keretében ismerkedtünk meg Zeleiné Papp Bernadettel, akit ma már mindenki a gyönyörű hímzéseiről ismer. De megtudtuk róla azt is, hogy a Matyó Néptáncegyüttesben táncolt, tanári végzettsége is van. Életcélja a hagyományőrzés, a szellemi örökség továbbadása.
Fizikaórán kiselőadásokat készítettünk fizikusnőkről (Maria Goppert-Mayer, Telkes Mária, Lise Meitner). Irodalomórán a családi krónikákban kutatva érdekességeket tudtunk meg Zrínyi Miklós édesanyjáról, a hitveseiről. Később pedig a Szigeti veszedelem női alakjait vettük számba (Borbála, Cumilla), azokat a részeket elemeztük, amelyek a csaták mellett a szerelemről szólnak. Angolon a Harry Potter regénysorozat írónőjének pályáját ismertük meg. Németen pedig Marlene Dietrich, világhírű német színésznő életével foglalkoztunk. Felemlegettük híres filmszerepeit. Rajzórán azt elemeztük, hogy a különböző korszakok művészetében (festészet, szobrászt) hogyan jelenik meg a nőalak, az adott kor szépségideálja. Matematika- és kémia órán az adott tudományterület női gondolkodóiról, kutatóiról esett szó. Testnevelésórán olyan sportágakkal foglalkoztunk, melyeknek kiemelkedő alakjai nők voltak (ritmikus gimnasztika). Biológián olyan hölgyekről tartottunk előadást, akik kiemelkedtek a tudomány e területén (Kelp Ilona, Linda Buck, Rita Levi-Montalcini)
Ez a hét bebizonyította számunkra, hogy a társadalmi sztereotípiák ellenére (anya, feleség) illetve azok mellett a nők képesek kiemelkedő eredményeket elérni az élet számos területén.

Bonta Gabriella

Kapcsolódó hírek