Ugrás a tartalomhoz

Tanulás egy életen át (videóval)

Mezőkövesd hírei

Megnyitotta kapuit a Mezőkövesdi Nyitott Tanulási Központ. Az ünnepélyes megnyitót december 6-án rendezték meg a Közösségi Házban.

A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet valósítja meg a „NYITOK hálózat a társadalmi befogadásért” című TÁMOP-os projektet. A Tanulási Központ működéséről és a lehetőségekről Lénárd Gábor, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta a résztvevőket. A program 14 területen térítésmentes tanulási lehetőséget biztosít elsősorban a 18 és 62 év közöttiek számára, de nem zárja ki az ettől fiatalabb és idősebb korosztályok képviselőinek részvételét sem. A képzés nem iskolarendszerű oktatási formában zajlik és a pályakezdők, valamint a nem tartósan munkanélküliek mellett a munkaviszonyuk megszüntetésében fenyegetetteteket igyekszik segíteni.
A német, angol és a számítástechnikai ismeretek tanulása mellett a pénz-, valamint a szociális ügyek intézéséről is hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők. Emellett nőknek szóló elem is van a programban, amely többek között a nők munkába történő visszatérését segíti. A projekt tanulási elemének egyik legfontosabb részét a helyi értékek megőrzése és megismerése képezi. Kiemelt cél, hogy az érdeklődők olyan tudással és információkkal gyarapodjanak, amelyet a későbbiekben a gyakorlatban is tudnak hasznosítani.
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a tanulásba bekapcsolódó személyek lényegesen könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A programot koordináló központok komoly szerepet játszanak a helyi közösségek építésében és fejlesztésében, ami szintén fontos célja a programnak.
A központi kiemelt programban összesen 50 település, köztük Mezőkövesd szerepel. A közel 2 milliárd Ft összértékű projekt 2012. augusztus 1-jén indult és 2015. január 31-én zárul.


Nagy lehetőség

A megnyitó keretében köszöntőt mondott dr. Fekete Zoltán polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy Mezőkövesd is részt vesz a projektben. Elmondta, a város vezetői arra törekszenek, hogy lehetőséget teremtsenek azok számára, akik szeretnék tanulással gyarapítani a tudásukat és a projekt erre kiváló esélyt kínál. Településünk vezetője megköszönte a lehetőséget és felajánlotta a város segítségét, illetve támogatását a további együttműködés reményében.


Beleillik a rendszerbe

A Központ hivatalos nyitóünnepségén Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egyebek mellett a közfoglalkoztatás szerepéről és jelentőségéről osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatási program nem cél, hanem átmenet a munkanélküliség és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés között. Hozzátette, a munkanélküliek egy része hosszú évek óta nem dolgozott és a közfoglalkoztatás kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy felkészüljenek a munkaerőpiacra történő visszatérésre. Az államtitkár elmondta, a TÁMOP-os projekt a munka és az oktatás ötvözete, ami nagyon jól beleillik a közmunkaprogram rendszerébe.
Az ünnepséget a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagjainak, Ökrös Ilonának és Tóth Mariannak énekes, valamint Tóth Istvánnak a prózai előadása színesítette.


Központ a Közösségi Házban

A Mezőkövesdi Nyitott Tanulási Központ munkatársai a Közösségi Ház C épületében várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek