Ugrás a tartalomhoz

Felavatták a Szent István szobrot (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Szent István király tiszteletére emelt egész alakos bronzszobrot a Jézus Szíve templom mellett december 22-én. Városunk önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz a „Szent István király tiszteletére bronzszobor megvalósítására és felállítására Matyóföldön” című projektre. Ennek köszönhetően készült el az impozáns alkotás, amely Nagy Róbert művész munkáját dicséri.



Ajándék a városnak

Az adventi gyertyagyújtás keretében megrendezett városi ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy nagy ajándékot kapott Mezőkövesd azzal, hogy elkészülhetett a Szent István szobor, melyre 4 millió Ft-ot nyert el városunk a pályázaton. Elmondta, a király nem koronával, jogarral és országalmával látható. Az alkotás az államalapító, az államot megszilárdító, a hazánkat a külső és belső ellenségektől megvédő Szent Istvánt karddal a kezében ábrázolja. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, minden mezőkövesdi  köszönettel tartozik Szent István királynak, melyet városunk a szobor felállításával fejezett ki.
A városvezető azt kívánta, hogy Szent István továbbra is vigyázzon a Kárpát-medencei magyarságra és ez a csodás ajándék jelképezze azt, hogy mi hiszünk és bízunk a jövőben.


Megmentette a nemzetet

Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait. Elmondta, hogy Szent István nagy tettet hajtott végre, hiszen a királyság megalapításával biztosította a magyarság megmaradását, összetartotta a nemzetet és megmentette a széteséstől. Szent István felismerte a változás szükségét; nagy átalakulást eredményező intézkedéseket hajtott végre, új mederbe terelte a nemzet életét. Minden belső és külső ellenségtől meg tudta védeni a hazát, éppen ezért nagy szerepe van abban, hogy ma is itt élhetünk.
Kiemelte, Mezőkövesd egy olyan város, melynek rangja és térségi szerepe miatt jogos elvárás, hogy az itt élők méltó módon emlékezhessenek meg a nemzeti ünnepekről. Az öntudatos, kultúrájukhoz ragaszkodó matyó településeken élők mélyen vallásosak, és ennek köszönhetően az évszázadok során a nehézségek, a szegénység, vagy más népek pusztítása ellenére is képesek voltak többször talpra állni. Emellett olyan népművészeti értéket teremtettek, amely mind a mai napig meghatározó lelki és szellemi tápláléka az itt élőknek.


Méltó emlékhely

Tállai András elmondta, a mély vallásosságnak köszönhetően a mezőkövesdi emberek körében nagy tisztelet és megbecsülés övezi az államalapító személyét,  ezért régóta jogos igény, hogy köztéri szobrot avathassanak a tiszteletére.  Szent István hatalmas műve azt üzeni, ha jól végezzük és szervezzük a munkánkat, ha együtt tudunk működni és létrejön egy széleskörű összefogás, akkor a legnehezebb körülmények között is tudunk építeni. Az államtitkár hozzátette, hogy azok, akik szobrot emelnek Szent Istvánnak, megerősítik a király iránti tiszteletüket és megerősítik, hogy gazdag örökségüket együtt kívánják folytatni az államalapítóval.


Ünnepélyes leleplezés

Ezután Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és Nagy Róbert alkotó leplezte le a bronzszobrot, majd Berkes László, a Jézus Szíve templom plébánosa áldotta meg az alkotást. Ezt követően Tállai András és dr. Fekete Zoltán helyezett el koszorút az emlékműnél. Az ünnepséget a Szent László Kamarakórus műsora színesítette.


Karácsonyi műsor és gyertyagyújtás

Szent István király szobrának felavatását követően az Egri úti Tagóvoda óvodásainak, valamint a Szent István Katolikus Általános Iskola diákjainak karácsonyi műsorát tekinthették meg a résztvevők.
Az ünnepség végén Kardos Eszter, a Szent István Katolikus Általános Iskola diákja gyújtotta meg az utolsó gyertyát városunk koszorúján.


Adománygyűjtés

Az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű országos akció keretében a Katolikus Karitasz Mezőkövesdi szervezetének tagjai adományt gyűjtöttek a szegények és a rászorulók megsegítésére az ünnepségen. Az akció keretében a szervezet tagjai tartós élelmiszer felajánlásokat is elfogadnak, amit a Szent László Plébánián adhatnak le az adományozók.

Kapcsolódó hírek