Ugrás a tartalomhoz

Lipcsák János az év embere (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Lipcsák Jánost, a Szent László Plébánia káplánját választották meg az Év Emberének Mezőkövesden. Az Évértékelő Ünnepségnek a Városi Galéria díszterme adott otthont december 30-án.

A Mezőkövesd Város Önkormányzatának képviselő-testülete szervezésében lebonyolított eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester értékelte Mezőkövesd elmúlt évének legfontosabb eseményeit.


A változás éve

Mezőkövesd első embere elmondta, hogy a hátrahagyott esztendő a változások éve volt, hiszen január 1-jétől megkezdte működését a Mezőkövesdi Járási Hivatal és a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal. Emellett az oktatás területén is jelentős változások történtek, miután az iskolák állami fenntartásba kerültek. A városvezető kiemelte a magas színvonalú szociális ellátást és a Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatot, melyhez 2013-ban is csatlakozott településünk.


Többmilliárdos fejlesztés

Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hogy a Remy Automotive Hungary Zrt. bezárása miatt a helyi adóbevételek növekedése nem folytatódott idén, ennek ellenére jelentős fejlesztések valósultak meg városunkban. Kiemelte az Egri úti Tagóvoda és az Idősek Klubjának felújítása és bővítése mellett a Polgármesteri Hivatal, a Városi Sportcsarnok, a Szent László Gimnázium, illetve a Bayer Róbert Kollégium épületének energetikai fejlesztését. Ezen felül a szennyvízhálózat gerincvezetékének kiépítése is 100%-osan elkészült a városban, jelenleg a házi bekötéseket hajtják végre a kivitelező cég szakemberei. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő úthálózatát önerőből valósította meg az önkormányzat, továbbá városunk úthálózata is jelentős mértékben megújult, továbbá megkezdődött a Hadnagy úti Sportcentrum építése is. Településünk első embere kiemelte, folytatódott a Járdaépítési Program és a játszóterek felújítása mellett a zöldterületek nagyságát is sikerült növelni 2013-ban. A térfigyelőrendszer fejlesztése révén immár 14 kamerával figyelik folyamatosan a településünk közterületeit. A város vezetője hangsúlyozta, hogy összességében mintegy 4 milliárd Ft összértékű fejlesztés valósult meg, melyből mintegy 3 milliárd Ft-ot támogatásként nyert el városunk a beruházásokhoz. Örömteli információ, hogy közbeszerzés útján mintegy 913 millió Ft értékű munkát mezőkövesdi vállalkozások végezhettek el.


Jelentős beruházások

Dr. Fekete Zoltán kiemelte a legfontosabb nyertes pályázatokat, melyek révén újabb milliárdos nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg Mezőkövesden 2014-ben. Jövőre megújul a Városi Rendelőintézet, továbbszépül, illetve bővülni fog a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. A Móra Ferenc úti-, valamint a Dohány úti Tagóvoda mellett a Mező Ferenc Tagiskola energetikai fejlesztése is megvalósul a következő esztendőben.
A benyújtott, de még elbírálás előtt álló pályázatok közül kiemelkedik a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola és a Bárdos Lajos Tagiskola energetikai fejlesztését, valamint a Mezőkövesd közvilágításának teljes felújítását megcélzó projekt. Dr. Fekete Zoltán polgármester az országos szinten és városunkban is eredményes közmunkaprogram értékelése után kiemelte az elmúlt esztendő legfontosabb kulturális eseményeit, illetve a városban megszervezett rendezvényeket. A városvezető a matyó népművészet UNESCO szellemi örökség reprezentatív listájára történő felkerülése mellett a Zsóry Gyógy – és Strandfürdő üdülőterületének gyógyhellyé minősítését hangsúlyozta, amely események Mezőkövesd jövője szempontjából jelentős mérföldkövet jelentenek.


Kitüntették Lipcsák Jánost

A beszédet követően a hagyományoknak megfelelően átadták az az Év Embere kitüntető címet az ünnepség keretében. Városunk képviselő-testülete Lipcsák Jánosnak ítélte oda a rangos elismerést 2013-ban. A Szent László Plébánia káplánja, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola érseki biztosa többek között a közösség szolgálatában elvégzett kiemelkedő, áldozatos munkájáért kapta meg az Év Embere díjat. Lipcsák János dr. Fekete Zoltán polgármestertől vehette át a rangos elismerést.
 Lipcsák János köszöntőjében többek között köszönetét fejezte ki a szüleinek, családjának, munkatársainak és barátainak, akik nagy segítséget nyújtanak abban, hogy mindig nagy odaadással végezze el a feladatait.

Az ünnepség után Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott pohárköszöntőt, aki Lipcsák János mellett a város elmúlt évben elért eredményeihez is gratulált.
Az Évértékelő Városi Ünnepséget Farkas Annamáriának énekes műsora, valamint Balog Évának a verses előadása színesítette.

Kapcsolódó hírek