Ugrás a tartalomhoz

Javuló körülmények (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Immár 10. alkalommal rendezte meg a BOKIK Mezőkövesdi Kirendeltsége a szokásos évértékelő összejövetelét.

Az ünnepség elején Sebéné Tóth Erzsébet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mezőkövesdi irodájának vezetője köszöntötte a megjelenteket. A bevezető gondolatok után dr. Fekete Zoltán polgármester foglalta össze Mezőkövesd 2013-as esztendejét. A település népességi, demográfiai áttekintése után a város első embere kiemelte a Kormány által biztosított adósságkonszolidáció jelentőségét, a hatékony és hasznos közmunkaprogram helyi eredményeiről, valamint az elmúlt esztendőben befolyt adóbevételekről beszélt, amely a korábbi évekhez hasonlóan alakult 2013-ban. Dr. Fekete Zoltán ezt követően felsorolta azokat a beruházásokat, amelyek megvalósultak tavaly. Ilyen volt egyebek mellett az Egri úti Tagóvoda bővítése, a Városi Sportcsarnok, a Polgármesteri Hivatal, a Kollégium, a Gimnázium energetikai beruházása, az Idősek Klubjának felújítása. Hangsúlyozta, hogy ezek összértéke mintegy 2,3 milliárd forint, amelyből mintegy 2 milliárd 250 millió forintot európai uniós pályázatokon támogatásként nyert a város. Ha azokat a pályázatokat is hozzáadjuk, amelyek nyertek, de még nem kezdődött el a kivitelezésük,– ilyen a Városi Rendelőintézet felújítása, a Mező Ferenc Tagiskola energetikai korszerűsítése, a Zsóry fürdő fejlesztése –, akkor ezek összértéke meghaladná a 4 milliárd forintot. Dr. Fekete Zoltán polgármester kiemelte, hogy az európai uniós projektek keretében megvalósuló beruházások kivitelezői sok esetben mezőkövesdi cégek voltak. 2013-ban mintegy 1,4 milliárd forint bevételt tudhattak magukénak a kövesdi vállalatok ezen pályázatok megvalósításából.
Benyújtott, de még el nem bírált projektjei is vannak az Önkormányzatnak, amelyek újabb több mint 600 millió forint értékű beruházást jelenthet majd a városnak. Pályáztak a Bárdos Lajos Tagiskola, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola energetikai fejlesztésére, valamint a város közvilágításának teljes korszerűsítésére.
Beszéde zárásaként dr. Fekete Zoltán köszönetet mondott a helyi vállalatoknak, cégeknek, hogy munkát adnak az itt élőknek, hogy adójuk befizetésével hozzájárulnak a település gyarapodásához, és azért, mert sokszor önzetlenül segítenek is.
A polgármester gondolatai után Bihall Tamás, a BOKIK elnöke vázolta fel a gazdaság országos és megyei viszonyait. Kiemelte, hogy mind országos, mind pedig megyei szinten stabilitás, sőt növekedés jellemzi a gazdaságot, amely a Kormány pozitív gazdaságpolitikájának, gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhető. Valamelyest emelkedett hazánkban a belső fogyasztás. Elmondta, hogy a megyében az elmúlt esztendőben gyarapodott a vállalkozások, cégek száma. Hozzátette, hogy javulást fog hozni az is, hogy az Európai Unió 2014- 2021 közötti időszakra szánt költségvetését ebben az évben tervezik meg, amely során több forrás jut majd a gazdaságfejlesztésre, több lehetőség lesz a tervezésre. Bihall Tamás azt is elmondta, hogy Mezőkövesd üde szintfoltja a megye gazdaságának, hiszen jól használja ki a pályázati lehetőségeket, a cégek, vállalatok is megtalálják a településen a számításaikat.
Az elnök azt is elmondta, hogy üzleti lehetőség van a keletre történő nyitásban, ki kell használni az adódó lehetőségeket.
Az ünnepséget színesítette Guba Viktória énekes produkciója, valamint Balogh Éva versszavalata.
A rendezvény zárásaként Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője mondott pohárköszöntőt.

Kapcsolódó hírek