Ugrás a tartalomhoz

Szemléletformálás az egészségügyi dolgozóknak (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.” (kínai szólás)

Az egészség nem valami külső tényező, hanem saját fizikai és pszichikai lényünk belső, lényegi tartozéka, amely céltudatos, folyamatos tevékenység árán őrizhető csak meg. Az állandó stresszt okozó tényezők kikezdik a korábban jól működő szervezetünket és az a hibákat nem képes többé kiküszöbölni. Ahhoz, hogy ez a kincs, az egészség életünk meghosszabbításában, kiteljesedésében szerepet játsszon, tudatosságunkat kell jelentős mértékben megváltoztatni. Ezt a szemléletformálást tűzte ki célul a Városi Rendelőintézet is, amikor beadta pályázatát „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Mezőkövesd Város Önkormányzat Rendelőintézeténél” címmel.
Az egészségügyi intézet még 2012-ben nyújtott be európai uniós támogatásra pályázatát. A TÁMOP-os projekt keretében 10 millió forintot nyert az intézmény, így 2013 márciusában elindíthatták szemléletformáló akciójukat. A Rendelőintézet különböző szűréseket, előadásokat szervezett annak érdekében, hogy felhívja az egészségügyben dolgozók figyelmét a megelőzés, az egészségmegőrzés fontosságára. A pályázat programjain a Rendelőintézet dolgozói vettek részt. Az egy éves projekt keretében volt egészség- és kockázatfelmérés, valamint ezek alapján egy egészségtervet is kidolgoztak. A pályázat révén elméleti, gyakorlati, csoportos stressz kezelési foglalkozások, valamint táplálkozási tanácsadások, sporttal, mozgással kapcsolatos programok is voltak, valamint egy Egészséghetet is szerveztek.
A programsorozat február 28-ával lezárult. Az egy év során megtartott foglalkozásokon összesen mintegy 500 fő vett részt. Egy-egy egészségügyi dolgozó több programon is részt vett, volt, aki rendszeresen látogatta ezeket az alkalmakat.
 „Az alkalmakat három fő irányvonal mentél szerveztük. Az egyik volt a korszerű és egészséges táplálkozás elsajátítása, beépítése a mindennapjainkba. A másik kiemelt terület volt a lelki, stressz okozta problémák kezelése. Ezzel előadás, tréning és csoportos foglalkozás keretében is foglalkoztunk. A harmadik eleme a programnak a testmozgás volt, amely oly annyira sikeres volt a dolgozók, munkatársak körében, hogy a jövőben, a programon túl is folytatni szeretnék rendszeresen a jógát és a tornát is. Ennek nagyon örülök, hiszen ez volt a célunk, szerettük volna az egészségmegőrzésre felhívni a figyelmet, és ezek szerint sikerült is” – értékelte a projektet dr. Tóth József orvos-igazgató.

Kapcsolódó hírek