Ugrás a tartalomhoz

Fénykép és népművészet egy teremben (videóval)

Mezőkövesd hírei

Április 5-ig tekinthető meg a Pap István fotóművész és Kókáné Pásztor Éva szűcs és népi hímző munkáiból március 6-án megnyílt tárlat a Rózsa Étterem kiállító termében.

A tárlat megnyitón Murányi Norbert szervező, művészeti rendező mutatta be a két alkotót a közönségnek.
A vattai Pap István viszonylag későn ismerkedett meg mélyebben a fotózással, immár hat éve ez legkedvesebb szabadidős tevékenysége. Öt éve a Miskolci Fotóklub aktív tagja.
A kezdeti időszakban leginkább szociofotókat készített, amit a mai napig kedvel. Idő közben a fotózás egyéb műfajaihoz is közelebb került..Ezen a tárlaton is a nagyobb hangsúlyt a szociofotói kapják, de emellett a „Kézművesek, népművészek Dél-Borsodban” című kiadványt díszítő képeiből is látható néhány, amelyek az ezen a területen alkotó kézműveseket, művészeteket alkotás közben, illetve a mesterek munkáit örökíti meg.
Különböző pályázatokra beadott fotói csoportos kiállításokon szerepeltek többek között a Rozsnyói Galériában, Miskolcon a Herman Ottó Múzeumban, Salgótarjánban és Egerben.
A tárlat másik kiállítója a Vattán élő Kókáné Pásztor Éva szűcs és népi hímző, Népi Iparművész. Közel három évtized elteltével azon kevesek közé tartozik, akik még aktívan művelik ezt a lassan már-már feledésbe merülő tevékenységet. A mostani kiállításon például mezőkövesdi szűcshímzéssel készített mellényekkel, jászsági hímzéssel díszített fejfedővel, valamint fekete mezőkeresztesi szűcshímzésű kesztyűvel mutatkozott be.

 

Kapcsolódó hírek