Ugrás a tartalomhoz

Érettségi vizsgák a helyi középiskolákban

Mezőkövesd hírei

Május 2-án nagy megmérettetés várt a középiskolák utolsó éves diákjaira, hiszen hétfőn elkezdődött az írásbeli érettségi. A hét első napján magyar nyelv és irodalomból szerzett tudásukról adtak számot a fiatalok. 

A Szent László Gimnáziumban közel 150-en, míg a Széchenyi István Szakképző Iskolában 98-an érettségiznek idén.

Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye, valamint egy Móricz Zsigmond-novella szerepelt a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi szövegalkotási feladatsorában. 

A középszintű érettségi szövegértési feladatai között szerepelt Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című műve, amely alapján arra kellett rámutatniuk a fiataloknak, hogy bizonyos esetekben miért nem érthetőek a modern versek.
Az összehasonlító elemzésben Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy, álomról szóló versét kellett összevetni, valamint Szophoklész egy versén keresztül bemutatni, hogy az emberi tulajdonságok és értékek milyen változásokon mennek keresztül az idők folyamán.
Az emelt szintű magyar nyelv és irodalom hétfői érettségi vizsgáján Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló Karinthy Frigyes-féle írás összehasonlító elemzése szerepelt. Műértelmezés kategóriában a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre kellett reflektálniuk az érettségizőknek, illetve érvelés kategóriában egy iskolaigazgatónak szánt, az év diákja címre vonatkozó beadványt kellett megírniuk. 
Az érettségi kedden a matematika vizsgával folytatódott, majd szerdán  történelemből, csütörtökön és pénteken pedig angol nyelvből, valamint német nyelvből írásbeliztek a középiskolások.

Kapcsolódó hírek