Ugrás a tartalomhoz

Szépkorúak fóruma (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Találkozás a szépkorúakkal” címmel nagyszabású fórumot rendeztek a Közösségi Házban április 2-án. Az eseményen elsősorban a város helyzetéről, valamint az időseket érintő kérdésekről esett szó.

A városunk önkormányzata, valamint a Mezőkövesdi Idősügyi Tanács szervezésében megrendezett fórumon elsőként Csirmazné Cservenyák Ilona, a helyi Idősügyi Tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait. Kiemelte egyebek mellett, hogy az Idősügyi Tanács az egész megyét tekintve elsőként Mezőkövesden alakult meg Tállai Andrásnak és Szilágyi Jánosnak, a szervezet korábbi elnökének kezdeményezésére. A szervezet létrehozásának célja az volt, hogy együttműködés, illetve párbeszéd alakuljon ki az önkormányzat és a Mezőkövesden élő idősek között, így megtudhatják, mire van szükségük a városban élő szépkorúaknak. Városunk első embere hozzátette, az eredmények bizonyítják, hogy az Idősügyi Tanács beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ugyanis a város, valamint a szervezet vezetői eredményesen és hatékonyan tudják működtetni.


Jó helyzetben a város

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elsőként az Idősügyi Tanács megalapításáról beszélt, majd településünk helyzetét ecsetelte. Elmondta, hogy Mezőkövesd több szempontból is kiemelkedik az ország kis városai közül, hiszen egyebek mellett a matyó népművészet, a város magas színvonalú kulturális, helytörténeti, illetve oktatási élete, valamint a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő is fontos szerepet tölt be. Hangsúlyozta a Matyó Múzeum, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Takács István Életmű kiállítás jelentőségét. Beszélt a Szent László Gimnázium oktatásban betöltött térségi szerepéről, továbbá a fürdővel kapcsolatban kiemelte a dinamikus fejlődés fontosságát. Elmondta, hogy a város sportélete szintén jelentősen előrelépett, hiszen a kézilabda, illetve a labdarúgócsapat is az élvonalban szerepel, ami többek közt azért örömteli, mert a két sportág utánpótláscsapataiban több száz fiatal sportol. Az államtitkár zárszóként elmondta, a város folyamatosan épül és szépül, azért, hogy az itt élők és az idelátogatók egyaránt jól érezzék magukat.
Ezután dr. Fekete Zoltán polgármester beszélt a városban megvalósult, valamint előkészítés alatt álló fejlesztésekről. Településünk vezetője kiemelte egyebek mellett a Városi Rendelőintézet, illetve négy háziorvosi rendelő fejlesztését és létesítését. Hozzátette, a mintegy 700 millió Ft-os beruházás révén a járóbeteg-ellátás színvonala jelentős mértékben fog javulni Mezőkövesden, ugyanis az intézmény felújításán túl új, korszerű egészségügyi berendezéseket fognak beszerezni. A városvezető a hamarosan megkezdődő beruházással járó kellemetlenségek miatt mindenki megértését és türelmét kérte.


Javul a közbiztonság

Dr. Fekete Zoltán elmondta, hogy városunk a közbiztonság területén is előrelépett. A térfigyelőrendszer folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre nagyobb területeket tudnak ellenőrizni a Városi Rendőrkapitányságon kialakított központban, amely növelheti az itt élők biztonságérzetét, továbbá fontos lépés volt a rendőrkapitányság állományának 20 fővel történő növelése. A közbiztonság növelését szolgálja, hogy a tervek szerint nyártól nagyobb területen teljesítenek majd szolgálatot gyalogos járőrök. Városunk vezetője összegzésében elmondta, jelentősen javult a közbiztonság az elmúlt időszakban, de természetesen ezen a területen mindig akad tennivaló és a jövőben is a feltételek javításán kell dolgozniuk. Ennek jegyében az önkormányzat saját erőből riasztóberendezéseket biztosít városunk idős, valamint egyedülálló lakosainak, azért, hogy az itt élők biztonságérzete még tovább nőjön. A fórum végén a lakosok osztották meg észrevételeiket és javaslataikat, majd a jelenlévők egy-egy riasztószerkezetet vehettek át.

Kapcsolódó hírek