Ugrás a tartalomhoz

Néprajzi tárlat nyílt (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

ERDÉLYEN INNEN – ALFÖLDÖN TÚL, a Fekete-Körös völgye a századfordulón címmel Györffy István etnográfus gyűjtéséből nyílt időszaki kiállítás a Matyó Múzeumban április 3-án.

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és a Matyó Múzeum
szervezésében megrendezett megnyitón elsőként Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum vezetője köszöntötte a vendégeket, aki kiemelte, hogy Györffy István rendszeresen kutatta a mezőkövesdi matyók életmódját, viseletét, hímzését, de városunk mellett járt Tardon és Szentistvánon is. Az etnográfus gyűjtésének anyagából Matyó népviselet címmel részletes néprajzi könyv is készült.
Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta a város színes és gazdag kulturális értékeit, amelyet a matyó népművészet alapvetően meghatároz. Emellett részletesen méltatta Györffy István életét és munkásságát.


Kiemelkedő érték

A kiállítást dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg, aki kiemelte többek között, hogy a Fekete-Körös völgyének és Matyóföldnek a népművészete sok területen hasonlít, ugyanakkor a néprajzot és pl. a településszerkezetet figyelembe véve jelentős különbségeket is találunk. Dr. Kemecsi Lajos hangsúlyozta, hogy a tárlat anyagának jelentős részét a digitális archiválási technológiának köszönhetően tudták rendbe hozni, így mintegy 100 év után vált ismét láthatóvá. A múzeumigazgató hozzátette, hogy Györffy István kutatómunkája révén a 19. és 20. század elejének egyik legkiemelkedőbb néprajzi értékét teremtette meg.
Az ünnepség hangulatát ifj. Lanczki Péter zongorajátéka emelte és színesítette.
A tárlat anyagát Gebauer Hanga, Katona Edit, valamint Granasztói Péter, a Néprajzi Múzeum muzeológusai mutatták be egy tárlatvezetés keretében. A kiállítás június 15-ig látogatható a Matyó Múzeumban.

Kapcsolódó hírek