Ugrás a tartalomhoz

Mezőkövesd városa megkapta a „Tiszta forrás település” díjat (videóval)

Mezőkövesd hírei

Magyarország több, mint 3 000 települése közül az országban elsőként vehette át városunk polgármestere, dr. Fekete Zoltán a „Tiszta forrás település” díjat, amelyet a legnagyobb népdalgyűjtési hagyományokkal rendelkező városok és falvak számára az idei évben legelső alkalommal ajánlotta fel a Magyar Művészeti Akadémia és a Zenetudományi Intézet.

Az esemény helyszínéül a budai várban lévő épület szolgált. 2014. április 1-jén 15 órától a Zenetudományi Intézet 1. emeleti Bartók termében került sor. Egy zenés bevezetővel kezdődött a program, amelyet követően beszédet mondott Richter Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, valamint Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. Beszédjük után felkérték a legelső díjazottat, Mezőkövesd Város Polgármesterét, hogy vegye át a Vikár Béla nevét tartalmazó márvány emléktáblát. Dr. Fekete Zoltán megköszönte az elismerést. Örömmel kiemelte, mennyire nagyszerű érzés egy ilyen új díjat az országban elsőként átvenni. Hangsúlyozta, hogy legfőbb érdem az elődeinké, akik megteremtették azt az örökséget, amelynek mi a képviselői vagyunk, sőt szeretnénk, hogy ez az örökség az utódaink számára is megmaradna.  
Mezőkövesdet követően Bogyiszló, Mohács és Iregszemcse is megkapta a maga tiszteletre méltó márványtábláit. A feliratok Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László gyűjtéseinek helyszíneit örökítik meg az utókornak. Vikár Béla, nyelvész és etnográfussal kiegészülve a 4 emblematikus személy nagyszerű pedagógus és kitűnő tudós is volt, akik egész életükben a művészetnek a tudományban is rögzíthető eredményeit fedezték fel és adták vissza a hallgatóságnak.
A települések képviselői meghatódva beszéltek az elismerő díj kiemelkedő szerepéről. A műsort női kórus színvonalas előadása zárta.

Korpás Károly

Kapcsolódó hírek