Ugrás a tartalomhoz

Nyitott Bíróság (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Nyitott Bíróságok” címmel a megyében működő középiskolás diákok részére programot hirdetett a Miskolci Törvényszék. A kezdeményezéshez a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola is csatlakozott.

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben indította el először a programot, melyhez a Miskolci Törvényszék 2012 októberében csatlakozott. Az „Attól félsz, amit nem ismersz” mottójú kezdeményezés keretében az igazságszolgáltatással kapcsolatos ismereteket szerezhetnek a diákok. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő program keretében interaktív jellegű foglalkozásokon vesznek részt a diákok és egyebek mellett a fiatalokat érintő aktuális problémákat vitatják meg a beszélgetések során.


Hasznos ismeretek

A Szent László Gimnáziumban legutóbb Gyurán Ildikó törvényszéki titkár és Pető Linda bírósági fogalmazó tartott nyílt órát április 4-én. A fiatalok a 2x45 perces foglalkozáson először alapvető jogi fogalmakról szerezhettek fontos ismereteket, majd a bíróság szervezeti felépítéséről, a bírósági tárgyalás menetéről és a bűncselekmények típusairól kaptak tájékoztatást. A szakemberek beszéltek továbbá a polgári peres eljárás és a büntetőjogi eljárás közötti különbségekről, valamint a munkaügyi bíróságok szerepéről. Emellett szó esett a büntetőjogi felelősségre vonásról, valamint a különböző bűnelkövetések következményeiről és a börtönbüntetésekről.
A szakemberek arról is tájékoztatták a diákokat, hogy a bíróságok minden héten panasznapot tartanak, ahol az érdeklődők az őket érintő és érdeklő kérdésekre ingyenesen kaphatnak jogi tanácsokat. A diákoknak a tervek szerint lehetőségük nyílik majd bírósági tárgyalások meglátogatására is a program keretében.

Kapcsolódó hírek