Ugrás a tartalomhoz

Korszerűsített könyvtárak, olajozott szakmai együttműködés

Mezőkövesd hírei

„Iskolai könyvtárak innovatív fejlesztése a mezőkövesdi kistérségben” című projekt zárókonferenciáját és sajtótájékoztatóját tartották május 5-én a Nefelejcs Hotelben. Az „ eNTER 2009/2010” Iskolai könyvtárak innovatív fejlesztése a mezőkövesdi kistérségben című TÁMOP–3.2.4-08/1-2009-0010 projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, az Európai Unió és a Magyar Állam 12.488.168 Ft-os támogatásával.

 A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretein belül a projekt 100%-os támogatásból négy könyvtár, a mezőkövesdi Mező Ferenc Tagiskola Könyvtára, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Könyvtára, a Széchenyi István Szakképző Iskola Könyvtára, valamint a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár újulhatott meg.

A sajtótájékoztatón Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere és Derekasné Orosz Andrea projektmenedzser beszámolt a projekt eddigi eredményeiről. A beszámolóból kiderült, hogy a projektben részt vevőkönyvtárak együttműködése a pályázati projekt tervezésétől a megvalósuláson át szoros szakmai összefogásra épült, melyet kiegészített Bükkábrány község és Mezőkövesd Város Önkormányzatának konzorciumi együttműködése is. A projekt kiterjedt a mezőkövesdi kistérség valamennyi közoktatási intézményére és közkönyvtárára, ennek eredményeként a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulással közös szakmai fórumokat szerveztek, a Városi Diákönkormányzat rendezvények megvalósításában is közreműködött, míg a mezőkövesdi Városi Könyvtár és a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár szakmai segítséget nyújtott a projekt megvalósítása során.
A konferencia következő részében Sallainé Sipka Zsuzsanna közoktatási szakértő adott átfogó képet a közoktatást érintő uniós forrásokról, illetve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kitűzött célokról a közoktatás rendszerének megújítása érdekében.
Ezt követően Budai Erzsébet, a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet vezetője kapott szót, aki előadásában az intézet sokrétű tevékenységét és szolgáltatásit ismertette.
A konferencia záróelőadójaként Kaló Anikó, az Észak-Magyarországi TÁMOP 3.2.2 projekt szakmai vezetője mutatta be az észak-magyarországi régió pedagógiai intézetei, közoktatási intézményei, illetve alapítványok, civil szervezetek bevonásával megvalósított programot, melynek célja egyebek között az volt, hogy a felsorolt intézmények között hatékony információáramlás, szakmai, gyakorlati együttműködés elinduljon és hosszú távon is egymás segítségére legyenek több területen.
Az előadásokat követően Kazárné Kalber Nikolett, a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. vezetője tolmácsolta Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd Város polgármesterének elismerését a projektben dolgozók felé.

Kapcsolódó hírek