Ugrás a tartalomhoz

Fókuszban a katasztrófavédelem (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Katasztrófavédelmi gyakorlónapot rendeztek Mezőkövesden május 8-án.
Az esemény „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacítás fejlesztése” című projekt keretében valósult meg.

Az elmúlt években egyre fontosabb feladatok hárultak a katasztrófa- és polgárvédelmi szervekre hazánkban. A 2010-es Észak-Magyarországot sújtó árvíz elleni védekezés, valamint az egyre gyakrabban előforduló belvíz és heves viharok után felértékelődött a katasztrófavédelem szerepe. Az állam jelentős mértékben segíti az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) működését, de a hatékonyság növelésének érdekében a BM OKF több szevezettel közösen kidolgozott egy nemzetközi projektet, melynek köszönhetően jelentős forrást nyert el a norvég finanszírozási mechanizmus program keretében. A projekt a katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacításfejlesztését célozza meg, amelyben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett tevékeny részt vállal a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is. A pályázatnak köszönhetően országos szinten összesen 1,2 millió euró áll rendelkezésre, amelyből eszközbeszerzések mellett a humánerőforrás kapacítás növelését és a szakmai felkészítést segítik elő. A projekt egyik rendezvényét Mezőkövesden bonyolították le, ahol a helyi, térségi és országos védelmi szervek vezetői, illetve képviselői mellett a norvég polgárvédelmi szervezet delegációja vett részt.


Fontos a civilek segítsége

Az esemény a Polgármesteri Hivatalban kezdődött, ahol Leskó György mérnök alezredes, a Polgári Védelmi Szövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket és ismertette a gyakorlónap programját. Ezt követően dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott köszöntőt, aki először Mezőkövesd főbb nevezetességeit sorolta fel a vendégeknek. Ezután kiemelte, a 2010-es árvízi helyzetet testközelből tapasztalta meg, hiszen részt vett a helyi árvízi védekezés koordinálásában, éppen ezért számára különösen fontos és örömteli, hogy városunk ad otthont a katasztrófa elleni felkészülést és védekezést hangsúlyozó gyakorlásnak.


Borsod veszélyei

Lipták Attila tü. dandártábornok, a B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője először a megye főbb jellemzőit és földrajzi adottságait ismertette. Elmondta, Borsod helyzete összetett, hiszen kiterjedését tekintve az ország egyik legnagyobb területe és számos veszélyforrással rendelkezik. Hangsúlyozta, a földrajzi adottságból eredően nagyobb esőzések esetén gyakori a bel- és árvíz veszély kialakulása. A 2010-es árvíz a megye közel 400 települése közül 256-ot érintett közvetlenül. Emellett hozzátette, hogy a veszélyes üzemek száma meghaladja a 20-at, ehhez kapcsolódva mindennapos a vegyi anyagok szállítása a közutakon és vasúton, amire szintén megfelelően fel kell készülniük. Elmondta,  a 2010-es árvíz megmutatta, hogy a katasztrófavédelem rendszerét át kell alakítani a hatékonyabb védekezés és megelőzés érdekében, továbbá a súlyos helyzet arra is rávilágított, hogy a rendszer nem elég hatékony a civilek bevonása nélkül. Ezután kifejtette, hogy a 2012-ben megkezdett szervezeti átalakítás a tűzvédelem és a polgári védelem szemléletváltása mentén zajlott, melyben fontos szerepet kaptak a civil szervezetek is. Lipták Attila hangsúlyozta, az átalakítás egyik fontos célja az volt, hogy hivatásos szervek a megye összes települését elérjék 25 perc alatt, ezért 8 katasztrófavédelmi örsöt állítanak fel, melyből négy már működik. Elmondta, a megyei és települési közigazgatási rendszerben már korábban helyet kapott a katasztrófavédelem, emellett a közelmúltban 16 járási mentőszervezetet hoztak létre a megyében, melyek kifejezetten civil írányítással működnek. A 16 mentőszervezetben 444 fő tevékenykedik és speciális eszközök is a rendelkezésükre állnak. Lipták Attila kiemelte, a hivatásos és civil szervezetek szoros együttműködése a Polgárvédelmi Szövetség nyertes pályázatának köszönhetően új lendületet kaphat.


Átalakult szervezet

Ezután dr. Endrődi István, pv. ezredes, az Országos Polgári Védelmi Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki kiememlte, hogy hazánkban összesen 5000 tagja van a szervezetnek, míg 1300 önkormányzattal társtagi kapcsolatban állnak. A  szövetséget 1937-ben alapították a II. világháborúval kapcsolatos védekezés és a polgárivédelem megszervezésének elősegítése érdekében, majd a szervezet 1991-ben újjáalakult. Ekkor elsősorban a természeti károk, valamint állati járványok megelőzését és a kárelhárítási munkálatokat végezték. A 2012-es átalakítás után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkáját három civil szervezet segíti kiemelten és köztük található a polgárvédelmi szövetség is. Dr. Endrődi István elmondta, hogy az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Fórum (EVCPF) elnöki tisztét is betölti, melynek többek között Norvégia is tagja. A szervezet nagy szerepet vállal az önkéntesek felkészítésében és a gyakorlatozások koordinálásában, továbbá véleményükkel, javaslataikkal segítik a minél hatékonyabb védekezési stratégia kidolgozását. Végezetül kiemelte, az állam jelentős támogatást nyújt a BM OKF működéséhez és a fejlesztésekhez, ugyanakkor Lipták Attilához hasonlóan hangsúlyozta a civil szervezetek bevonásának fontosságát.


Fókuszban az árvízi védekezés

Városunk földrajzi és településszerkezeti szempontból elsősorban ár és belvíz veszélynek van kitéve, éppen ezért az előadás után megrendezett gyakorlás során erre fektették a legnagyobb hangsúlyt. Az egyik legfőbb veszélyforrás a Hoór patak lefedett belvárosi szakasza, ahol a felgyülemlő és visszatorlódó víz már korábban is okozott problémákat, így a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Matyó Mentőcsoport szakemberei mellett a civil önkéntes szervezetek tagjai ezen a területen mutatták be és gyakorolták a különböző védekezési technikákat. A résztvevők emellett megtekintették a védelmi központot, azaz a Tűzoltóparancsnokság bázisát, ahol megismerkedhettek a tűzoltók felszerelésével és a rendelkezésükre álló eszközparkkal. Ezt követően egy diák fórumot szerveztek a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol a tanulók is megismerkedhettek a katasztrófavédelmi szervezetekkel és tevékenységükkel.

Kapcsolódó hírek