Ugrás a tartalomhoz

Emléktáblán áll a Tízparancsolat (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Május 17-én átadták az elkészült Tízparancsolat táblát. A szobor a Kavicsos-tó és –Szabadidőparkban a Jézus Szíve templom mögött kapott helyet.

Hazánk több településén, de külföldön is számos emléktábla örökíti meg a Tízparancsolatot a templomokban, illetve azok közelében, amelyek arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy Isten útmutatása alapján éljünk. 
A hétvégén átadott Tízparancsolat emlékmű egy titkos felajánló révén készülhetett el, amelynek minden egyes eleme, része szimbolizál valamit. Az volt a cél, hogy sematikusan ábrázolják Mózest, aki először megkapta a tízparancsolatot tartalmazó két kőtáblát.  Mózes csíkos palástját jelképezi a szobor félkör alakú, függőleges csíkos hátsó része. Elől látható a két kőtábla.  A bal oldali táblára három, a jobb oldalira pedig 7 parancsot véstek. A palást belsejében látható tűzvörös mozaik pedig az el nem égő, de lángoló csipke bokrot szimbolizálja. 
Az átadó eseményen elsőként dr. Berkes László plébános mutatta be az emlékmű keletkezésének menetét, körülményeit, majd pedig Gordos Attila református lelkész és dr. Fekete Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait. Dr. Fekete Zoltán kiemelte, hogy ez a tábla mindannyiunk számára egy tükör, amelyben szembe nézhetünk azzal, hogyan is élünk, követjük e Isten iránymutatásait.
A szobor formáját dr. Berkes László tervezte meg, a kivitelezést pedig Kis István művész végezte el. A beszédek, gondolatok után 10 gyermek olvasott el egy-egy parancsot és helyezett el egy szál rózsát a tábla előtt. Ezt követően közös imádság mellett megáldották az emlékművet.

Kapcsolódó hírek