Ugrás a tartalomhoz

Megújult a Pulyka-kút

Mezőkövesd hírei

Megszépült városunk egyik legmutatósabb artézi kútja, a Szent László téren álló Pulyka-kút.

Mintegy negyed millió forintból megújult a Mezőkövesd főterén álló pulyka artézi kút, melyet a VG Zrt. alvállalkozók segítségével kivitelezett. A város díszes kútja húsvétra készült el. 

Polgármester úr kérése volt, hogy a korábban megközelíthetetlen kutat, átalakítsuk, és megemeljük 40 cm-rel, hogy hozzáférhessen bárki. Ennek az alapja egy 150 cm átmérőjű betongyűrű, melyben a kifolyó víz elvezetését egy csapadékelvezető árok építésével oldottuk meg.”– mondta el Póta László, a VG Zrt. víz-, és szennyvízhálózati ágazatvezetője.

Magán a pulykán már évek óta megjelent a rézpatinancia, így a vörös színt szinte teljesen elfedte az oxidáció okozta zöldes barnás réteg. Annak érdekében, hogy a pulyka visszanyerje régi fényét homokfúvásos technikával tisztították meg a szakemberek. Az artézi kút vizének minősége Póta László szerint kiváló. Ennek ellenére az ágazatvezető kúraszerű fogyasztást javasol, hiszen a víz vastartalma jóval magasabb, mint az ivóvízé, illetve mint a város többi artézi kútjáé.
A vízhálózatokban megengedett 0,2 mg/l-es felső értéket jóval felülmúlja, hiszen ebben a vízben 0,7 mg/l a vaskoncentráció.” –emelte ki a VG Zrt. ágazatvezetője.
Póta László reméli, hogy a felújítás népszerűbbé teszi az artézi víz fogyasztását a mezőkövesdiek körében. 

Kapcsolódó hírek