Ugrás a tartalomhoz

Előadás a néptáncról (videóval)

Mezőkövesd hírei

A matyó néptánc hagyományokról tartott előadás Zelei Ferenc május 21-én. Ez egyben a helytörténeti előadássorozat harmadik programja volt a városi könyvtárban.

A helytörténeti előadássorozat célja, hogy az előadást meghallgatói megismerjék a matyó értékeket, Mezőkövesd jelentős építményeit, kulturális és egyéb örökségét.  Elsőként a mezőkövesdi szakrális emlékekről és a mezőkövesdi gimnázium kápolnájáról tartottak előadást. Szerda délután pedig Zelei Ferenc jóvoltából a matyó néptánc hagyományokat ismerhették meg a jelenlévők.
Az előadás során az is elhangzott, hogy a matyó néptáncnak számos jellemzője, sajátossága van.
Ha a matyó néptáncról beszélünk, akkor egy fent hangsúlyos tánc dialektusról van szó. Vannak benne tánctípusok, például verbunk, a csárdás. Nagyon jellegzetes tánca ennek a vidéknek a hérészes tánc, illetve a karikázó.
Zelei Ferenc azt is kiemelte, hogy a gyerekkorban a népi játékok az alapjai a táncnak, fontos, hogy ismerjék, egy szinten műveljék a néptáncot, hiszen ez az örökségük, mindamellett, hogy sok mindent tanulhatnak belőle.
A következő előadásként a Matyó Porta mutatkozik be Bánné Tóth Anita jóvoltából június 18-án 17 órától a városi könyvtárban.

 

Kapcsolódó hírek