Ugrás a tartalomhoz

Civilek Hete negyedszer

Mezőkövesd hírei

Negyedik alkalommal rendezték meg a Civilek Hete elnevezésű programsorozatot városunkban. A mezőkövesdi Civil Szövetség Egyesület szervezésében április 22-e és május 1-je között bonyolították le a nagyszabású eseményt.

A Civil Szövetség Egyesület elsősorban azért szervezi meg a rendezvényt, hogy a tagszervezetek bemutassák és felhívják a figyelmet a tevékenységükre és működésükre, illetve az adó 1%-ának felajánlására. A rendezvénysorozat megvalósítására a Nemzeti Civil Alapprogram Demokrácia- és partnerség-fejlesztési Kollégiuma által kiírt pályázatán nyert támogatást a Civil Szövetség.

Programok a Föld napján
A Civilek Hetének első napja egybeesett a Föld Napjával, ennek apropóján a nyitóprogram szorosan kapcsolódott a jeles eseményhez. A szövetség tagjai közül a Matyó Kertbarát Klub Egyesület, a Kabócák és Manócskák Klub, továbbá a Közösségi Ház képviselői az Iskolatörténeti Gyűjtemény udvarán egy-egy juharfát, illetve árvácskákat ültettek április 22-én. Emellett a kertbarátok révén igazi mezőkövesdi mák is helyet kapott a létesítmény udvarán kialakított veteményesben. Kiegészítő programként bábszínházat, valamint kézműves-foglalkozást tartottak a gyerekek nagy örömére. A fiatalok virágkaspókat díszíthettek, melyekbe virágmagokat ültettek. A Wass Albert szobor környékén a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület és az Egészség Klub Egyesület tagjai ültettek el négy facsemetét a Városgazdálkodási Zrt. munkatársainak segítségével. A civilek mindezek mellett a település több pontján, játszótereken szemétszedéssel járultak hozzá a környezetünk, illetve a természet megóvásához. 

A Kabócák és Manócskák Klub a legkisebbek számára nyújtott kikapcsolódási lehetőséget április 22-én délután. A Népi Művészetek Házában megrendezett Kabócás húsvéti készülődés keretében a gyermekek egyebek mellett kézműves-foglalkozásokon, tánc- és játszóházban tölthették kellemesen, illetve hasznosan az idejüket.
Mezőkövesden nagy múltra tekint vissza a húsvét ünneplésének hagyománya. A város önkormányzata, civil szervezetei, egyesületei, illetve lakói egyaránt igyekeznek méltó módon megemlékezni Jézus feltámadásáról továbbá fontosnak tartják a népi hagyományok megünneplését. A Matyó Húsvét ebben az esztendőben is egyebek mellett színes programokkal, kirakodóvásárral várta az érdeklődőket április 23. és 25-e között. A nagyszabású esemény 10. évfordulóját ünnepelte ebben az évben. 
Április 27-én a Matyóföldi Foltvarró Klub rendezett nyílt napot a Városi Galériában. A Civilek Hetének kiemelkedő eseménye a Civil Parádé és a Civil Cuháré. A látványos rendezvény keretében a helyi civil szervezetek tagjai felvonulást szerveztek a Wass Albert szobortól a táncpajtáig április 28-án. A program a Táncpajtában vacsorával folytatódott. A Matyó Nagymama Klub Egyesület ízletes öhönt készített a jeles alkalomra. Ezt követően kisorsolták a Matyó Népművészeti Egyesület nyereményjátékának nyerteseit, majd játékos vetélkedővel és matyó, valamint görög táncházzal fejeződött be a nap. 
Április 29-én és 30-án a civil szervezetek vezetői tréningen, úgynevezett coachingon vettek részt a Városi Galériában. 

Színes és színvonalas kikapcsolódás a fürdőben
A Civilek Hete a Civil forgataggal zárult, melyet ötödik alkalommal rendeztek meg a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben május 1-jén. Az érdeklődök számos programmal találkozhattak az egész napos, nagyszabású rendezvényen. A fürdő területén felállított színpadon a civil szervezetek énekes, zenés, táncos szórakoztató programjaiból válogathattak kedvükre az érdeklődők. Fellépett többek között a Matyó Nagymama Klub Egyesület, a Mezőnagymihályi Asszonykórus, az Egészségklub Közhasznú Egyesület, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület, a MASZK Egyesület, valamint Mezőkövesd Város Fúvószenekara és a mazsorett csoportok.
A Szövetség tagszervezeteinek a sátraiban a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete mellett a Jatari Indián Népművészeti Egyesület, a Matyó Népművészeti Egyesület, városunk Diákönkormányzata, a Matyó Kertbarátok Klubja és a Szabad Íjászok Rendjének tagjai egyebek mellett a kézműves-foglalkozásokkal, társasjátékokkal és íjászattal várták a fürdő látogatóit. A vendégek a színes programok mellett a szervezetek működésével és tevékenységükkel kapcsolatban is hasznos információkat kaphattak a Civil Szövetség Egyesület sátrában. Az energia-utánpótlásról ízletes, bográcsban készült ételekkel gondoskodtak a szervezetek. 
Dienes Jánosné, a Civil Szövetség Egyesület elnöke összességében elégedett volt az egy hetes programsorozattal. „Úgy érzem, hogy egy sikeres rendezvényen vagyunk túl. A megszervezett események közül egyedül a szemétszedéssel kapcsolatban van egy kis hiányérzetem, de összességében a tapasztalataim és a visszajelzések alapján is elmondhatom, hogy jól sikerültek a programok és minden rendezvényen sokan vettek részt. A célunk elsősorban az volt, hogy felhívjuk a mezőkövesdiek figyelmét arra, hogy  észrevegyék milyen tehetséges emberek élnek a környezetükben, akik szabadidejüket nem sajnálva, egyebek mellett azért dolgoznak, hogy gazdagítsák városunk kulturális életét. A civil szervezetek számára nagy segítséget jelent minden forint, éppen ezért szeretnék ezúton is mindenkit megkérni arra, aki esetleg elfelejtkezett volna róla, vagy még nem döntötte el, hogy kinek ajánlja fel az adójának 1%-át az kérem, hogy támogassa a szervezeteinket, azért, hogy a jövőben is magas színvonalon végezhessék a tevékenységüket.” - emelte ki Dienes Jánosné. A Civil Szövetség Egyesület tagszervezetei részt fognak venni a Matyó Expón június végén.

Kapcsolódó hírek