Ugrás a tartalomhoz

Sajtóközlemény

Mezőkövesd hírei

Az afrikai sertéspestis (ASP) járványos betegségről, tüneteiről, közép-európai megjelenésének kockázatáról tartott előadást sertéstartók részére dr. Kozaróczy Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi-és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalának járási főállatorvosa 2014. május 21-én a mezőkövesdi Közösségi Házban.

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házi sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak.
Az ASP az állat 1 – 2 napi betegsége után elhullásra vezető túlheveny, vagy a gyanút keltő tünetekkel járó és 5 – 10 napig tartó, de szintén elhullással végződő heveny kórformában is megnyilvánulhat.
Tünetek: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz, test szerte vérzések a bőrön, a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés, vetélés.
A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és a sertések védőoltására engedélyezett, hatékony vakcina sem áll rendelkezésre.
Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.
Az ASP nagy gazdagsági kárt okozó fertőző betegség, mert a betegségtől addig mentes országokba/régiókba való behurcolását követően csak szigorú igazgatási/rendészeti intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni, melynek keretében a fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését hatósági rendelkezésre le kell öletni.
A hazai sertéságazat fennmaradása és középtávú fejlesztése szempontjából a betegség behurcolásának megelőzése nagyon fontos minden érdekelt számára.
A Kaukázus térségének országait, valamint Oroszországot és Ukrajnát követően az Európai Unió tagállamai közül 2014 elején Litvániában és Lengyelországban is megállapították a betegséget elhullott vaddisznókban.
Az ASP közép-európai megjelenésének kockázata és hazánk sertésállományainak veszélyeztetettsége az utóbbi egy évben jelentősen megnőtt.
Felhívjuk a figyelmet, hogy mindezek ismeretében a betegségre gyanút keltő tünetek előfordulását és a sertés elhullását az állattartó köteles haladéktalanul bejelenteni az állatorvosnak!
Tájékoztatjuk továbbá az Állattartókat, hogy a betegség esetleges megállapítását követően annak elfojtása/felszámolása érdekében hatósági rendelkezésre leöletett sertései után az állattartó az állatok forgalmi értékének 100 %-ig állami kártalanításra jogosult.

Kapcsolódó hírek