Ugrás a tartalomhoz

Emelkedő statisztika a balesetek terén (videóval)

Nőtt a közlekedési balesetek száma városunkban és a megyében az első negyedévben. Elkészültek a negyedéves közlekedésbiztonsági jelentések, statisztikák. A megyei, illetve települési balesetek számában növekedés tapasztalható.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és településünkön is a tavalyi év hasonló időszakéhoz képest emelkedett a balesetek száma. Ezen a téren 40%-kos több eset történt. Ez számokban nem jelentős, hiszen ebben a negyedévben Mezőkövesden öttel több, összesen 16 személyi sérüléssel járó baleset volt.
Az idén Mezőkövesdi illetékességi területen 2 halálos baleset történt az elmúlt három hónapban. Ittas vezetés településünkön nem volt, a megyében azonban az esetek 20-30%-a a vezető ittassága miatt történt.
A hivatalos szerv a balestek elkerülése érdekében újabb akciót indít el. Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Megyei Rendőr-főkapitányság a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság javaslatára egy feladat-tervet készített elő, ami azt jelenti, hogy május 16-a és augusztus 31-e között fokozott ellenőrzést végeznek Mezőkövesd illetékességi területén. A gyorshajtás esetén kezdeményezzük a gépjármű leállítását és a helyszínen eljárást indítunk, amely függ a sebesség mértékétől. Ha nem éri el a közigazgatási bírság határát, akkor helyszíni bírságot szabnak ki, ha pedig meghaladja azt a határt, akkor büntetőponttal együtt közigazgatási büntetést szab ki a hatóság.
Az olyan helyszíneken, ahol már több baleset történt, fokozott rendőri jelenlét lesz a közeljövőben főként az ittas, illetve a gyorshajtók kiszűrése érdekében. A gépjárművek mellett a segédmotorosokat, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is ellenőrzik.
Mivel a közlekedésben a gyalogosok és a kerékpárosok a legvédtelenebbek, ezért az ellenőrzések során kiemelten foglalkoznak a gyalogátkelőhelyekkel, az azon szabálytalanul, a biciklin ülve áthaladókkal. Az Önkormányzattal közösen tervezik, hogy a zebráknál a kerékpárosok figyelmét felkeltő táblát helyeznek ki, amely jelzi, hogy a biciklit csak a tolva kelhet át az út másik oldalára.
Emellett előreláthatóan közös ellenőrzéseket végeznek majd a kövesdi rendőrök a szomszédos település szerveivel, így például az egri, füzesabonyi, tiszaújvárosi és miskolci kollégáikkal.

Kapcsolódó hírek