Ugrás a tartalomhoz

Tiszta forrás tábla átadása (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A Matyó Múzeum falára helyezték el a Tiszta forrás emléktáblát. Az elnyert címről szóló táblát június 11-én adták át hivatalosan.

Magyarország több mint 3 000 települése közül az országban elsőként vehette át városunk polgármestere, dr. Fekete Zoltán a „Tiszta forrás település” díjat, amelyet a legnagyobb népdalgyűjtési hagyományokkal rendelkező városok és falvak számára az idei évben legelső alkalommal ajánlotta fel a Magyar Művészeti Akadémia és a Zenetudományi Intézet.
Bogyiszló, Mohács és Iregszemcse mellett Mezőkövesd kapta meg idén a Tiszta forrás címet, az ezzel járó emléktáblát és az adott településen gyűjtött népdalokat tartalmazó lemezt. 
A tábla június 11-én került végleges helyére a Matyó Múzeum főutca felőli falára. A leleplezés előtt dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt. Városunk első embere kiemelte, hogy ez a cím őseink munkáját, kultúránkat ismeri el. Elmondta, hogy az elismerés különlegessége, hogy most nem a matyó hímzést, táncot, népviseletet, hanem a népzenét ismerték el.
A köszöntő után Mozerné Horga Stefánia, a Művészeti Iskola igazgatója osztotta meg gondolatait. Amellett, hogy Mezőkövesd európai kisváros, példaként szolgál a magyar települések előtt is hagyománytiszteletével, kultúrájával. Hozzátette, hogy számos elismert és a megérdemelt rangján kezelt szépsége, értéke van a településnek. A mezőkövesdi népzene a Tiszta forrás címmel is a rangos, elismert kincsek sorába lépett.
A beszédeket követően dr. Fekete Zoltán polgármester, Molnár Istvánné települési képviselő és Mozerné Horga Stefánia intézmény vezető leleplezték az emléktáblát.
A feliratok Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László, valamint a Mezőkövesden tevékenykedő Vikár Béla gyűjtéseinek helyszíneit örökítik meg az utókornak. Településünkön 1899 óta gyűjtött népzenét már Vikár Béla, hiszen már akkor felfigyeltek a szakemberek, kutatók a matyó népdalokra.
Az átadó eseményen Indre Andrea népdalénekes népdalcsokrot adott elő, míg Pető Margit Matyó Himnusz című versét Tóth Bence, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanulója szavalta el.

Kapcsolódó hírek