Ugrás a tartalomhoz

Ha nyár, akkor Zsóry fesztivál (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ragyogó napsütés, színvonalas koncertek, interaktív bemutatkozás, óriás gyerektársasjátékok és egészség. Címszavakban talán így lehet a legjobban összefoglalni a Zsóry fesztivál eseményeit.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több ezren látogattak el a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőbe az immár 14. alkalommal megrendezett fürdőfesztiválra, ahol ezúttal is színes, tartalmas programok várták a látogatókat július 5-től 7-ig.


Fenyő koncert

A programkavalkád pénteken a Mezőkövesdi Hangstúdió énekes műsorával kezdődött, melynek keretében elsősorban ismert operett részleteket hallgathattak meg a fürdőzők. Az est sztárvendégeként, a Rock and Roll hazai királya, Fenyő Miklós lépett színpadra. Az énekes a közel 50 esztendős zenei pályafutásának legnagyobb slágereit adta elő. A koncerten olyan örökzöld slágerek hangoztak el, mint a Napfény a jégen, a Palatinusz vagy a Csókkirály. A rajongók a fergeteges, közel kétórás koncerten az énekessel együtt énekelték az ismert dalokat.
A fellépők mellett „Európára fel!” címmel bemutatkozott az Euro Direct és az Eurodesk hálózata, amit gyermekjátékok, kvízek és Európai Unióval kapcsolatos vetélkedők színesítettek.


Hagyományok, határtalan humor

A fesztivál második napját a Pro Urbe-díjas Mezőkövesdi Fúvószenekar és Mazsorettcsoport előadása nyitotta, majd a Csiribiri együttes gyermekműsorát tekinthették meg a látogatók. Az Easydance TSE látványos és modern akrobatikus Rock and Roll táncbemutatója után a szihalmi Tobán Hagyományőrző Néptánc Egyesület kalauzolta el az érdeklődőket a népi hagyományok világába. A Kiss Kata zenekar különleges, újszerű köntösbe öltöztetett nép-, és gyermekdalai ezúttal is nagy sikert arattak. A zenekar interaktív produkciójába többen is bekapcsolódtak a közönség soraiból. A Matyó Népművészeti Egyesület műsorának keretében a Matyó Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes szórakoztatta a közönséget. A fürdő vendégei a mezőkövesdi népdalok és táncok mellett a matyó népművészet motívumvilágával is megismerkedhettek az újjászületett Matyóház munkatársainak jóvoltából, akik kora és késő délután modern alkalmi és hétköznapi viseleteken mutatták be a matyó népi motívumokat.
Az est további részében a felhőtlen jókedvtől és kacagástól volt hangos a Zsóry fürdő. Elsőként Lórán Barnabás, alias Trabarna „kergette őrületbe” a közönséget, aki humoros történetekkel szórakoztatta és nevettette meg a jelenlévőket. A humorista műsora után az elmúlt évek egyik legnépszerűbb hazai könnyűzenei formációja, az Irigy Hónaljmirigy lépett közönség elé. A zenekar tagjai többször koncerteztek már Mezőkövesen, de első alkalommal léptek fel teljes –8 fő- létszámban. A hatás ezúttal sem maradt el, ugyanis több ezren táncolták és énekelték végig az ismert dalparódiákat. A népszerű együttes mintegy kétórás, magával ragadó műsora során olyan ismert előadók „léptek színpadra”, mint ByAlex, Fluor Tomi, Győzike, Tankcsapda, O-zone, de felcsendült például a PSY – Gangnam Style című dalának paródiája is.
A fesztivál hangulatát tartalmas kísérő programok emelték. „Bükkalja kincsestára” címmel Bükkalja és térségének interaktív bemutatkozása keretében Mezőkövesd, Poroszló, Eger, illetve Noszvaj kultúráját és gasztronómiáját ismerhették meg a látogatók. A program egyik kiemelt elemeként óriás matyó terítő hímzésére nyílt lehetőségük az érdeklődőknek. Emellett egész napos családi programok és gyermekfoglalkozások szórakoztatták a résztvevőket, továbbá a gyerekek a Tengericki Alapítvány Óriás Társasjátékát is kipróbálhatták.


Egészséget Zsóry

A fesztivál záró napja a hagyományokhoz hűen az egészséges életmód és az egészség megőrzésének jegyében telt. Az „Egészséget Zsóry” elnevezésű program keretében bemutatkozott a Mezőkövesdi Egészség Klub Egyesület. A szervezet tagjai egyebek mellett hasznos életmód tanácsokkal látták el az érdeklődőket, továbbá a látogatók többféle gyógynövénnyel és jótékony hatásaival is megismerkedhettek. A tanácsadáson és gyógytea, valamint ételkóstoláson felül egyebek mellett ingyenes vérnyomás-, testsúly és testzsírmérésére is lehetőségük nyílt a látogatóknak.
A nagy meleg dacára sportolni és mozogni vágyók a Zsóry Foci Fesztivál elnevezésű kispályás labdarúgótornán „rúghatták a bőrt”. A megméretésen négy csoportban összesen 16 csapat vett részt. Az izgalmas és küzdelmes csoportmérkőzések és középdöntő összecsapások után a Cseh Csapat, a Lövői Legények, a LoveHunter FC és a Sose Halunk Meg csapata jutott az elődöntőbe, akik közül végül a Sose Halunk Meg diadalmaskodott. A torna gólkirálya Gyenes Zoltán lett 6 találattal. Délután a mezőkövesdi zumba csoport tagjainak közreműködésével mozoghattak a sportszeretők, míg a fesztivál programja a Zsóry Totó eredményhirdetésével zárult. A telitalálatos szelvények tulajdonosai között értékes nyereményeket, egyebek mellett múzeumlátogatásokra, étkezésekre jogosító utalványokat sorsoltak ki a szervezők.

Kapcsolódó hírek